Hongkong: Stotine hiljada demonstranata u povorci od dva kilometra
Foto:Tanjug/AP

Hongkong: Stotine hiljada demonstranata u povorci od dva kilometra

Stotine hiljada demonstranata ispunile su ulice Hongkonga u još jednom masovnom skupu podrške gradskom protestnom pokretu koji traje već ulazi u sedmi mjesec.

Skandirajući "Borbu za slobodu!" i "Budite uz Hongkong!", more demonstranata šetalo je u povorci dugačkoj dva kilometra kroz poslovni centar grada, u jednom od najvećih skupova za više mjeseci.

Demonstranti svih generacija su uzvikivali i "Revolucija u naše vrijeme!".

Organizatori su rekli da je učestvovalo 800.000 ljudi, dok policija nije iznela procjenu.

Mnogi učesnici marša su podizali pet prstiju što je simbol pet zahtjeva pokreta, među kojima za demokratske izbore za lidera i Skupštinu Hongkonga i zahtjev za istragu ponašanja policijskog tokom šest mjeseci neprekidnih protesta.

Demonstranti su rekli da su protesti postali dio njihovog života otkako su u junu izbile demonstracije protiv u međuvremenu povučene mjere lokalne vlade koja bi omogućila upućivanje krivično optuženih na suđenje u sudovima u Kini. Protesti su od tada prerasli u širok, trajan anti-vladin pokret, stavrajući komunističkom vođstvu u Pekingu veliku glavobolju i pogadjajući privredu Hongkonga.

Policija opremljena za rasturanje demonstracija bila je raspoređena u velikom broju na obodu marša.

Danas je uhapšeno 11 osoba i zaplijenjeno oružje, uključujući i vatreno.

Nasilja je bilo malo - jedna banka je vandalizovala, a policija je prijavila da su benzinske bombe bačene ispred Višeg suda.

Policija je zabranila masovne marševe jer su protesti sve žešći, ali je popustila i dozvolila današnji marš posle nekoliko nedelja relativnog mira.

Skup je sazvao Civilni front za ljudska prava, grupa koja je organizovala neke od najvećih demonstracija od kada su stotine hiljada demonstranata prvi put marširale protiv zakona o izručenja.

Beta/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.