Mogao bi da bude revolucionaran: Brzi test krvi koji otkriva sepsu za svega 10 minuta
Ilustracija

Mogao bi da bude revolucionaran: Brzi test krvi koji otkriva sepsu za svega 10 minuta

Brzi test krvi mogao bi da napravi revoluciju u dijagnostikovanju sepse.

 Test koji bi za 10 minuta mogao da analizira proteine koji su znak sepse, razvili su naučnici kompanije čiji je izum i kućni test za trudnoću.

Svaki sat kašnjenja u liječenju sepse povećava rizik od smrti za sedam odsto, tako da je rana dijagnoza ključna, ali trenutnim testiranjima je potrebno do tri dana kako bi se došlo do rezultata.

Novi test detektuje sepsu iz nekoliko kapi krvi za nekoliko minuta.

Pronalazač je Pol Dejvid koji je napravio i prvi jednostavni kućni test za trudnoću 80-ih godina.

Dok test za trudnoću traži ključne hormone u urinu i pokazuje linije u "prozoru" testa, novi test traga za proteinima u krvi koji ukazuju na sepsu.

Šest proteina koje proizvodi imuni sistem da se bore protiv infekcije identifikovani su tokom sedmogodišnjeg testiranja uzoraka od oko 1.000 pacijenata.

Za ovaj test potrebno je svega jedan mililitar krvi da bi se dobio rezultat. Uzorak i gustoća linija koju analizira prenosni čitač daje rezultate u roku do 10 minuta.

U laboratoriji ovaj test je detektovao 80 odsto slučajeva sepse.

Testiranje će se obaviti na 550 pacijenata kako bi bili potvrđeni preliminarni rezultati.

Očekuje se da bi ovaj test mogao biti u širokoj upotrebi 2021. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.