Ovo su rani simptomi upale slijepog crijeva
Ilustracija

Ovo su rani simptomi upale slijepog crijeva

U hirurgiji akutnog abdomena najčešća je akutna upala slijepog crijeva jer je to najčešća bolest i bolest kod koje se najčešće greši.

Nepoznat uzrok

Akutna upala slijepog crijeva može da ima veoma jednostavnu kliničku sliku bolesti, ali i veoma bizarnu da mogu da pogriješe u dijagnostici akutnog apendicitisa čak i najiskusniji hirurzi.

Za ovo ima nekoliko razloga: razne lokalizacije slijepog crijeva u trbušnoj šupljini, promjenljiv intenzitet u evoluciji upalnog procesa u trenutku pregleda. U 60 odsto bolesnika akutna upala je prouzrokovana opstrukcijom (začepljenjem) slijepog crijeva, a u ostalim slučajevima uzrok je nepoznat.

Javlja se često u prve tri decenije života, a kod djece je najčešća između 12. i 14. godine života, ali se može pojaviti i kod beba. Glavni simptomi su akutna bol u abdomenu, mučnina, povraćanje i smetnje u vezi s radom crijeva. Pri pregledu su najznačajniji znakovi objektivna bolna osjetljivost, napetost mišića trbušnog zida, povišena pazušna i rektalna temperatura i razlika vrijednosti.

Pojačan bol

Isto tako bol se može pojačati na području slijepog crijeva samo prilikom podizanja ispruženog desnog donjeg ekstremiteta. Kod karlične lokalizacije apendicitisa povraćanje i dijareja, kao i neodređena nelagodnost u abdomenu prvi su simptomi. Ako se akutni apendicitis ne dijagnstifikuje u početnoj fazi, nastupiće komplikacije. Dolazi do pucanja i širenja upale u okolinu, što dovodi do difuzne upale potrbušnice, koja može da dovede do teških posljedica, a ponekad i do smrtnog ishoda.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza upale slepog crijeva postavlja se na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike. EHO abdomena daje validne podatke o upali, a povišeni leukociti u krvnoj slici prate upalu slijepog crijeva.

Liječenje je hirurško. Tom prilikom se odstranjuje slijepo crijevo, a u zavisnosti od upale ili perforacije slepog creva, uključuju se adekvatni antibiotici.

Klix

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.