Tužne slike obišle svijet: Presušili Viktorijini vodopadi (VIDEO)
Foto: Printscreen

Tužne slike obišle svijet: Presušili Viktorijini vodopadi (VIDEO)

Viktorijini vodopadi su ove godine presušili na većem dijelu usled najteže suše koja ih je pogodila u poslednjih sto godina.

Ovi vodopadi spadaju među najlepše vodopade na svijetu i nalaze se na Zambeziju, graničnoj rijeci između Zambije i Zimbabvea.

Vodopadi su široki preko 1.5 km sa padom i do 128 metara. Ove vodopade je otkrio škotski istraživač Dejvid Livingston 1855. godine i nazvao ih po krljici Viktoriji iako je lokalno ima za ovaj vodopad Dim koji grmi.

Viktorijini vodopadi imaju status Svjetske baštine po UNESKO konvenciji o Svjetskoj baštini.

Sada su svijet potresle slike presušenih vodopada gdje samo jedan dio mlaza teče niz padinu, dok je veliki dio potpuno presušio.

Vodostaj rijeke Zambezi je toliko opao da ne može da stigne do same litice.

Stručnjaci kažu da uzrok ovome mogu da budu klimatske promjene, a tamošnje stanovništvo strahuje da bi zbog ovoga mogli da ostanu bez turista.

Mještani kažu da je i prethodnih godina bilo suša, ali ne ovakvih. Ovakav prizor prvi put vide, prenosi Gardjan.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.