6 lica uhapšeno zbog sumnje da su umiješani u ubistvo Klisića i pokušaj ubistva Gardaševića
Foto:PR Centar

Čađenović saopštio

6 lica uhapšeno zbog sumnje da su umiješani u ubistvo Klisića i pokušaj ubistva Gardaševića

Specijalni tužilac, Saša Čađenović saopštio je da je lišeno slobode šest lica, a da su tri procesuirana zbog sumnje da su umiješani u ubistvo Jovana Klisića i pokušaj ubistva Velizara Gardaševića.

On je danas, na zajedničkoj pres konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije povodom aktuelnih akcija, kazao da su u vezi predmeta „Savoj“ u kojem se radi o pokušaju ubistva na štetu G.V. 20. avgusta ove godine, lišeni  slobode M.V., V.L., H.M., Z.Đ., M.L., M.M., zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Čađenović je rekao da je u odnosu na S.Đ. V.L. i M.V. podnijeta krivična prijava i zbog krivičnog djela ubistvo u  pokušaju na štetu G.V., u odnosu na sva lica donijete su naredbe o sprovođenju istrage, a protiv četiri lica je i određen pritvor.

„Nakon saslušanja pred SDT-om pritvor je određen protiv četiri lica, dok se lice S.Đ. nalazilo u bjekstvu“, rekao je Čađenović.

On je kazao da je nastavljen rad na otkrivanju članova te kriminalne organizacije, pa je, kako je pojasnio, nakon događaja od 1. novembra ove godine u Baru kada je lišen života J.K., a teške tjelesne povrede zadobio V.G., „postupajući po nalozima SDT-a i Višeg državnog tužilaštva podnijeta krivična prijava protiv još četiri lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i teško ubistvo u pokušaju“.

„S.Đ. je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju na štetu J.K. i V.G.. Dva lica su saslušana pred SDT-om i pred istima je određeno zadržavanje“, rekao je Čađenović.

On je kazao da su u toku istrage koja je sprovođenja po nalozima SDT-a, prikupljeni materijalni dokazi koji ukazuju na osnovanu sumnju da su lica postali pripadnici kriminalne organizacije, te da su, kako je naveo, pojedini od njih uzeli učešće u izvršenju krivičnih djela ubistvo u pokušaju i teško ubistvo.

„Tokom istrage utvrđeno je i djelovanje ove kriminalne organizacije, koja je formirana radi vršenja krivičnih djela ubistvo i teško ubistvo, a koja je djelovala na teritoriji Crne Gore pri čemu je svaki od članova imao tačno određen zadatak i ulogu“, rekao je Čađenović.

On je kazao da je tokom postupka izvršeno više pretresa u stanovima i prostorijama koje koriste okrivljeni i sa njima povezana lica, kojom prilikom su, kako je pojasnio, pronađeni predmeti od značaja za sam krivični postupak.

„Pronađena su sredstva za komunikaciju između okrivljenih, novac u iznosu koji prelazi 50 hiljada eura, a za koji se sumnja da je poslužio za djelovanje kriminalne organizacije, kao i drugi predmeti od značaja za sam krivični postupak“, rekao je Čađenović.

Kada je o trgovini opojnim drogama riječ, Čađenović je istakao da je u prethodnom periodu SDT zajedno sa Specijalnim policijskim odjeljenjem ostvarilo međunarodnu saradnju sa nadležnim organima Hrvatske kako bi, kako je naveo, sproveli zajedničke aktivnosti na prikupljanju dokaza o djelovanju kriminalne organizacije koja je formirana radi vršenja krivičnih djela trgovina opojnim drogama „na teritorijama Crne Gore, Hrvatske  i drugih evropskih zemalja.

„Ostvarena saradnja dala je izuzetno dobre rezultate pa je u Hrvatskoj u martu ove godine zaplijenjeno oko 500 kilograma opojne droge marihuane, i određena količina drugih sintetičkih droga“, istakao je Čađenović.

On je kazao da je u Hrvatskoj slobode lišeno pet lica protiv kojih je i pokrenut krivični postupak, od kojih je P.S. državljanin Crne Gore, navodeći da je prema njemu određen i pritovor.

„Shodno zajedničkim aktivnostima i nakon razmjene dokaza o djelovanju ove kriminalne organizacije, 4. decembra ove godine u Crnoj Gori su lišena slobode dva lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga“, naveo je Čađenović.

On je kazao da su prikupljeni materijalni i personalni dokazi o djelovanju te kriminalne organizacije, a prema licima koja su lišena slobode nakon saslušanja, „u SDT-u istima je i određeno zadržavanje u trajanju od 72 sata“.

„Prikupljeni dokazi ukazuju da je ova kriminalna organizacija djelovala od 2018.godine pa sve do marta 2019.godine, i bavila se prevozom i distribucijom opojne droge marihuane u više evropskih država. Takođe, rad na ovom predmetu se nastavlja u cilju identifikacije i ostalih članova ove kriminalne organizacije koji su ostali neotkriveni“, rekao je Čađenović.

Krijumčarenje cigareta u Luci Bar

Govoreći o krijumčarenju cigareta Čađenović je kazao da se analizama koje su obavljene u prethodnom periodu ukazalo postojanje sumnje da pojedina pravna lica u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar vrše krijumčarenje cigareta.

„Provjerama je utvrđeno da u jednom pravnom licu odnosno u magacinu koji se nalazi u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar postoji manjak od 16 hiljada cigareta različitih marki. Prikupljeni su materijalni dokazi da predmetne cigarete nijesu legalno napustile slobodnu carinsku zonu, te je po nalozima SDT-a službenici SPO su izvršili pretrese magacinskog prostora te utvrdili manjak u navedenoj količini“, naveo je Čađenović.

Takođe je, kako je dodao, 6. maja ove godine jedno lice lišeno slobode, kao i da je podnijeta krivična prijava protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.

„U saradnji sa Upravom Carina Crne Gore, te drugim nadležnim državnim organima utvrđeno da je šteta po Budžet Crne Gore u vidu neplaćenih akciza i poreza 16.000.000,00 eura“, rekao je Čađenović.

On je kazao da su pored ovog predmeta pored navedenog predmeta, tokom septembra i oktobra ove godine službenici Specijalnog policijskog odjeljenja koji su postupali po nalozima SDT-a zaplijenili oko 2.500 paketa cigareta bez akciznih markica.

„U konkretnom slučaju lišena su slobode više lica N.D., N.F., C.Đ., S.A., zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.Ova kriminalna organizacija djelovala je na području Crne Gore i okolnih država gdje su u posebno pripremljene bunkere u teretnim vozilima krijumčarili cigareta preko granične linije Crne Gore“, naveo je Čađenović.

U svim ovim predmetima, kako je dodao, pokrenute su finansijske istrage protiv okrivljenih lica i sa njima povezanim licima.

Pres konferenciji su prisustvovali i rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić, načelnik Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Milorad Žižić i načelnik Centra bezbjednosti Bar Veselin Magovčević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.