Krivokapić: Balkan od prostora nade za EU došao do prostora zarobljenih država i autokratija
Ranko Krivokapić

Krivokapić: Balkan od prostora nade za EU došao do prostora zarobljenih država i autokratija

Meka diplomatija na Balkanu je suštinksi propala. Pravi iskoraci su bili kada je bilo čvrste diplomatije i pozivnog pritiska od strane EU i SAD, ocijenio je poslanik SDP-a Ranko Krivokapić

On je na "Okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropske integracije Zapadnog Balkana", podsjetio da je Crna Gora, zahvaljujući takvom pozitivnom pritisku, 2016. godine dobila prelaznu Vladu, koja je, navodi Krivokapić, mogla da obezbjedi mirnu tranziciju vlasti.

Vrijeme se, kaže Krivokapić, mijenja, ali ne uvijek pozitivno.

"Prvi put kad sam postao predsjednik Parlamenta, predsjednik Evropskog parlamenta je bio Pat Koks, i poslije toga sam imao dijalog sa ukupno četiri predsjednika Evropskog parlamenta, gospodinom Borelom, Poteringom, Buzekom i završio sa Martinom Šulcem. Šta se u međuvremenu desilo, Balkan je od prostora nade za EU došao do prostora zarobljenih država i autokratija, čak i u definiciji EU i Freedom House. Taj rezultat je nažalost najteža dijagnoza u procesu evropskih integracija", rekao je Krivokapić.

Krivokapić ocjenjuje da je naša nesreća na Balkanu vrlo slična i skoro ista.

"Obrasci naših autokratija su skoro identični. Obrasci naših zarobljenih država su kopirani", naveo je Krivokapić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.