URA: Država da formira Alimentacioni fond i pomogne samohranim roditeljima
Ljiljana Popović-Moškov

URA: Država da formira Alimentacioni fond i pomogne samohranim roditeljima

Poražavajući je podatak da u Crnoj Gori samo jedna trećina roditelja plaća “alimentaciju” za svoju djecu koja su pripala drugom roditelju na brizi i starateljstvu a ono što je za nas u Građanskom pokretu URA neprihvatljivo jeste da država ne čini ništa kako bi pomogla samohranim roditeljima i riješila problem neplaćanja alimentacija, kazala je danas Ljiljana Popović-Moškov predsjednica Opštinskog odbora URA Kotor.

Prema statističkim podacima iz 2018 godine svaki četvrti brak u Crnoj Gori završi se razvodom i posmatrajući po godinama, broj razvedenih brakova ima  tendenciju rasta. 

URA je predložila formiranje Alimentacionog fonda, kroz prijedlog izmjena Porodičnog zakona kojeg je još 2015. godine uputila  Skupštini Crne Gore.

Popović-Moškov ističe da međutim, ovaj prijedlog nije došao na skupštinsko razmatranje do dan danas, pa zaključuje  da ova veoma bitna tema nije interesantna partijama na vlasti, i da iste nemaju senzibiliteta da riješe barem jedan od mnoštva problema sa kojima se samohrani roditelji suočavaju.

"Nažalost danas smo u Crnoj Gori svjedoci velikog broja nesavjesnih roditelja, većinom očeva, ali sve više i majki koji nakon razvoda ne osjećaju nikakvu materijalnu obavezu prema svojoj djeci (iako ih zakon na to obavezuje). Samohrani roditelji kojima su djeca “pripala” suočavaju  su sa mnoštvom problema i socijalno osviješćene države imaju niz mjera u svom zakonodavstvu kojim ublažavaju njihove nedaće, počev od zapošljavanja, stanovanja kao i redovnih uplata alimentacija koja pripada njihovoj djeci", rekla je ona.

Ističući da je kod nas ova velika i značajna grupa stanovništva, prepuštena sama sebi i na žalost oni koji bi najviše trebali da brinu o svojim građanima, drže se po strani.

"Naša država i njene institucije pokazuju potpunu neosjetljivost kada su samohrani roditelji u pitanju. Podaci takođe govore da se veoma mali broj samohranih roditelja odlučuje da svoja prava na alimentaciju ostvari putem suda, a razloga je mnogo, počev od prijetnji i straha, pa sve do neprimjereno dugih i neefikasnih sudskih sporova koji dodatno iscrpljuju kako emitivno tako i materijalno”,navodi Popović-Moškov.

Popović-Moškov kaže da Alimentacioni fond koji su predložili bio bi u funkciji samohranih roditelja, jer bi im obezbjeđivao redovnost primanja alimentacija za njihovu djecu i barem jedan problem u njihovim životima riješio.

Fond bi kako je navela, funkcionisao na način, što bi roditelji koji su sudskom presudom u obavezi da plaćaju alimentaciju, utvrđeni iznos morali uplaćivati na račun Fonda i u rokovima definisanim u Riješenju o razvodu.

"Kako bi u ovom Fondu dobijali svaki predmet o razvodu, tehnički bi imali sve “obveznike” plaćanja i sve “korisnike” alimentacije i prebacivali iznose  uplatioca na osobu primaoca. Međutim, sav smisao ovog Fonda ogleda se u slučajevima kada neodgovoran roditelj ne uplaćuje redovno alimentaciju. U tom slučaju Fond bi bez čekanja “uplate” prenosio sredstva korisniku alimentacije, a zatim koristeći državni aparat i sva zakonska sredstva obezbijeđivao naplatu od obaveznika alimentacije.Time bi država na sebe preuzela sprovođenje svih prinudnih mjera naplate obaveza i potpuno oslobodila  samohranog roditelja od mučnih i dugih sudskih sporova za obezbjedjenje “prava” koja pripadaju njegovoj djeci.Uz predloženo funkcionisanje Fonda, primanje  alimentacije bi bilo sigurno i pouzdano za sve korisnike a na drugoj strani i veoma brzo bi bili “natjerani” svi oni neodgovorni roditelji da ne zaboravljaju što im je ljudska i moralna obaveza prema svojoj djeci", zaključuje Popović-Moškov. 

Komentari

Komentara: (1)

rakitic

08. 12. 2019 - 18:04

im bilo kakva pomoć Wiseman može također ponuditi bilo koju vrstu pomoći poput ponovnog uspostavljanja braka i odnosa, izliječenja svih vrsta bolesti, sudske instance, trudnoće, čarolije, sada smo jako zadovoljni sobom. Wiseman ga tjera da shvati koliko se volimo i trebamo jedni druge. Ovaj je muškarac stvaran i dobar. Također vam može pomoći da popravite svoju narušenu vezu. Vratila sam muža! Bilo je to kao čudo! Bez bračnog savjetovanja i u našem ljubavnom životu to radimo jako dobro. Kontaktirajte ovog sjajnog čovjeka ako imate problema s trajnim rješenjem putem e-maila: doctorosagiede75@gm
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.