Drljević: Crna Gora nastavlja da potvrđuje svoje evropsko opredjeljenje kroz sprovođenje reformi
Foto: KEI

Drljević: Crna Gora nastavlja da potvrđuje svoje evropsko opredjeljenje kroz sprovođenje reformi

Crna Gora nastavlja da potvrđuje svoje evropsko opredjeljenje kroz sprovođenje reformi, bez obzira na aktuelna dešavanja unutar Evropske unije, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na devetom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU.

Sastanak u Podgorici je, uz Drljevića, otvorio i šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner.

Na sastanku je razmotreno ispunjavanje političkih i ekonomskih kriterijuma pristupanja, napredak u okviru pregovaračkih poglavlja, kao i sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Drljević se, na početku sastanka, osvrnuo na novu Evropsku komisiju, ističući da je Crna Gora posebno ohrabrena porukom nove predsjednice EK, da vrata EU za Zapadni Balkan ostaju otvorena, da dijelimo isti kontinent, istoriju, kulturu, pa i sudbinu.

„Upravo u skladu sa tim uvjerenjem držimo da svi reformski procesi u kojima se EU trenutno nalazi mogu i treba da se sprovode paralelno sa svim onim reformskim procesima druge prirode, koji obilježavaju države Zapadnog Balkana“, dodao je on.

Kako je rekao, s posebnom pažnjom smo primili vijest o usvajanju izvještaja o ispunjavanju početnih mjerila za poglavlje 8 – Konkurencija od Savjeta EU, dodajući da očekujemo pozivno pismo za predavanje pregovaračke pozicije koju je Vlada usvojila još u martu.

Glavni pregovarač je saopštio da je na svim sastancima pododbora tokom ove godine konstatovan napredak u pregovaračkim poglavljima, posebno istakavši značaj koji ima napredak u oblasti vladavine prava, ne samo za dalje pregovore, već i za sveukupni napredak crnogorske države.

„Evidentno je da je Crna Gora nastavila da održava svoj proevropski kurs i da vrijedno radimo na ostvarivanju standarda koji su neophodni za članstvo. Stoga, bez obzira na aktuelna dešavanja na evropskom kontinentu, naša opredijeljenost evropskoj integraciji nastavlja da se potvrđuje kroz posvećenost sprovođenju reformi i prepoznatim uspjehom u pregovaračkom procesu, kao i u otvorenoj i dobroj saradnji sa EK, državama članicama i zemljama regiona“, poručio je Drljević.

Haglajtner je podsjetio na riječi predsjednice EK, koja je istakla da su vrata EU otvorena i ocijenio da Crna Gora ostaje najnaprednija zemlja u pregovaračkom procesu.

On je naveo da je posao na usklađivanju sa pravnom tekovinom EU započet u velikom broju oblasti, što je dovelo do konkretnih rezultata, kao što su Zakon o radu, Strategija pametne specijalizacije i zaštita ulcinjske Solane. Ukazao je da reforme u oblasti vladavine prava i temeljnih prava – ključnih vrijednosti EU – predstavljaju suštinske elemente procesa proširivanja, zbog čega napredak u ovoj oblasti predstavlja ključni aspekt u definisanju ukupne dinamike pregovora.

„Crna Gora sada mora da nastavi sa reformskim naporima i rezultatima, posebno u oblastima slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, trgovine ljudima – kako bi ispunila prelazna mjerilima u poglavljima 23 i 24“, rekao je Haglajtner.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.