Šehović: Cilj oslobađanje dodatnih troškova za magistarski rad i produžetak roka za upis na specijalističke studije
Damir Šehović

Završena rasprava u Skupštini o dopuni Zakona o visokom obrazovanju

Šehović: Cilj oslobađanje dodatnih troškova za magistarski rad i produžetak roka za upis na specijalističke studije

Cilj dopune Zakona o visokom obrazovanju je stvaranje prostora da studenti magistarskih studija budu oslobođeni plaćanja dodatnih troškova za magistarski rad, kao i produžetak roka, odnosno, ostavljanje mogućnosti upisa specijalističkih studija za još dvije godine“, poručio je u Skupštini ministar prosvjete dr Damir Šehović.

On je objasnio da će studentima koji su u posljednjem septembarskom roku uplatili novac na ime naknade za prenos magistarskog rada, isti biti vraćen, a da će Vlada opredijeliti novac Univerzitetu kako bi nadomjestila taj izdatak.

Ministar je naveo da je dopuna Zakona podstaknuta namjerom da se izađe u susret studentima koji su fakultet upisali po modelu „3+1+1+3“ i omogući im se da upišu specijalističke studije po istom modelu po kojem su započeli studiranje još dvije godine, odnosno do kraja studijske 2021/2022. godine.

"Drugi razlog zbog kojeg smo inicirali izmjene je naše opredjeljenje da prihvatimo inicijativu studenata magistarskih studija koja se odnosi na potrebu oslobađanja plaćanja dodatnih troškova za magistarski rad. Imajući u vidu ta dva zahtjeva, a sa druge strane razumijevajući potrebu UCG da na sistemski način uredi ovo pitanje u svim fakultetskim jedinicama, predložili smo navedeno zakonsko rješenje“, poručio je Šehović.

Govoreći o visokom obrazovanju, ministar je rekao da su posljednjom reformom 2017. godine napravljeni krupni iskoraci.

“Jedini smo se u regionu opredijelili za besplatne magistarske i master studije. Tako smo omogućili da studiraju oni najbolji, a ne oni sa “najdubljim džepom”, kazao je Šehović i dodao da će se benefiti besplatnog obrazovanja od predškolskog do master studija tek osjetiti, jer je „društvo znanja nešto na čemu se zasniva progres svake moderne države“.

On je podsjetio i da je promijenjen model studiranja, te danas naši studenti studiraju po modelu 3+2+3 koji je prilagođen evropskoj praksi, čime su stvoreni preduslovi za veću mobilnost studenata i akademskog osoblja.

„Ustanovili smo i model ugovornog finansiranja čije rezultate već očekujemo, a na nivou Zakona smo definisali i 25% praktične nastave kako bismo pomogli studentima da nadomjeste deficit praktičnog znanja i vještina“, poručio je Šehović.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog dogovora sa upravom i Sindikatom UCG u vezi sa povećanjem zarada, u skladu sa kojim će svim zaposlenima na Univerzitetu Crne Gore od početka naredne godine zarade biti uvećane za 9%, te još dodatnih 3% od 2021. godine na već uvećanu zaradu.

On je naglasio da, bez obzira na značajno povećanja zarada, na Univerzitetu i prosvjeti, nikad nije dovoljno novca koji se ulaže u obrazovanje

“Siguran sam, međutim, da je crnogorska javnost razumjela da je to maksimum u ovom momentu, da je to povećanje koje je značajno”, navodi Šehović.

Ministar je, odgovarajući na pitanja i komentare poslanika koji se tiču navodne „hiperprodukcije diploma“ ocijenio da naš obrazovni sistem nema taj problem, već problem sa kvalitetom i velikom brojem diploma koje su stečene u inostranstvu, a najčešće u regionu, te je zato Ministarstvo prosvjete iniciralo izmjene Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava.

"Ove izmjene, o kojima će se ubrzo raspravljati u Skupštini, imaju za cilj zaštitu obrazovnog sistema i tržišta rada od nekvalitetnih diploma kroz pooštravanje kriterijuma i procedura za priznavanje, poručio je ministar Šehović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.