Uništene 1533 nebezbjedne igračke
Foto: UIP

Uništene 1533 nebezbjedne igračke

Prilikom proaktivnog nadzora koji je vršen od početka marta do kraja novembra obavljen je administrativni pregled dokumentacije i fizički pregled igračaka - izgled proizvoda, upozorenja, isprave o usklađenosti, saopšteno je iz Uprave za ispekcijske poslove.

Metodom procjene rizika analizirano je 116 uzoraka na prisustvo ftalata i bora u igračkama.

"Dostavljeni rezultati ispitivanja su pokazali da je 38 uzoraka bilo neispravno, jer su uzorci plastičnih igračaka sadržali ftalate u koncentraciji većoj od dozvoljene i uzorci ljigavaca imali su koncentraciju bora veću od dozvoljene", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju iz UIP-a, da ftalati mogu štetiti zdravlju djece uzrokujući moguću štetu reproduktivnom sistemu.

"Gutanje ili kontakt s prekomjernom količinom bora može štetiti zdravlju djece oštećujući njihov reproduktivni sistem.

Subjekti nadzora su za nebezbjedne igračke, koji su povučeni sa tržišta i čiji je promet trajno zabranjen, sproveli dobrovoljno mjere uništenja za 38 vrsta u količini od 1533 komad", saopšteno je.

Na sjatu www.potrošač.me dostupan je pregled proizvoda – igračaka za koje je laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno da sadrže povećane koncentracije ftalata i bora od dozvoljenih sa podacima za identifikaciju proizvoda i preduzetim mjerama i obavještenjima za potrošače.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.