Samit lidera NATO-a u Londonu: Ovo je najuspješniji savez u istoriji
Foto: Anadolija

Samit lidera NATO-a u Londonu: Ovo je najuspješniji savez u istoriji

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da će, uprkos razlikama među članicama, savez i dalje biti okupljen oko glavnog zadatka, odnosno zajedničke bezbjednosti.

U Londonu je počeo Samit koji je okupio predsjednike i premijere članica tog saveza, a okupljeni će pokušati da usaglase bezbjednosne planove.

Sjedinjene Američke Države (SAD) usprotivile su se nacrtu sigurnosnog plana NATO-a o Turskoj u kojem se ukazuje prijetnja terorističke organizacije YPG/PYD/PKK, a Turska je poručila da neće odobravati sigurnosne planove drugih članica sve dok taj plan ne bude odobren.

2019120423966954950062612

Foto:AA

Prvi čovjek NATO-a Stoltenberg je na početku zasijedanja istakao da je to najuspješniji savez u istoriji koji se mijenjao u skladu s promjenama u svijetu.

On je kazao da je to jedina platforma koja okuplja Sjevernu Ameriku i Evropu i savez koji brine za sigurnost blizu milijardu ljudi.

Domaćin samita i premijer Velike Britanije Boris Džonson je u uvodnom obraćanju istakao kako NATO obilježava sedam decenija postojanja i da okuplja 29 zemalja.

"Činjenica da danas živimo u miru, pokazatelj je na čemu se temelji ovaj savez. Suština je da niko neće pomišljati da nas pobijedi sve dok smo zajedno i da niko ne može započeti rat", poručio je Džonson.

2019120423966945850062400

Foto:AA

 Ukazujući na Peti član Sjevernoatlantskog sporazuma, prema kojem se napad na bilo koju članicu tretira napadom na cijeli savez, Džonson je kazao da bi jedini slogan NATO mogao glasiti "svi za jednog, jedan za sve".

On je dalje kazao da se kroz istoriju pokazalo da mir ne treba shvatati kao garanciju stanja. On je kazao da je Velika Britanija izdvojila dva posto bruto društvenog proizvoda za potrebe odbrane u skladu s postignutim sporazumom te je kazao da sve članice trebaju uskladiti svoja djela s riječima.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je pred početak Samita NATO-a, koji se održava u Londonu, da je sastanak lidera zemalja saveznica dobra prilika za Crnu Goru da potvrdi svoju pripadnost Alijansi koja je od krucijalnog značaja za našu bezbjednost, ali i za bezbjednost regiona u cjelini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.