Nastavak akcije
Srđan Korać

Nastavak akcije "Koalicija": Albanac i Podgoričanin podmetali požare i eksplozije

U nastavku operativne akcije kodnog naziva „Koalicija“ službenici kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica su 2. decembra 2019. godine, u saradnji sa Osnovnim državnim tužilašvom u Podgorici, rasvjetlili još šest slučajeva iz oblasti požara i eksplozija.

"Nastavak akcije je rezultirao rasvijetljavanjem devet krivičnih djela koja su izvršena u prethodnom periodu na teritoriji Podgorice i procesuiranjem dva lica, od kojih je jedno lišeno slobode dok je protiv jednog lica koje se nalazi u UIKS podnijeta krivična prijava.

U strukturi tih krivičnih djela rasvijetljeno je pet krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti, tri krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i jedno krivično djelo uništenje i oštećenje tuđe stvari", saopštio je Srđan Korać, rukovodilac Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata Centra bezbjednosti Podgorica.

U gradskom naselju Tološi je 20. oktobra 2018. godine od strane dva nepoznata lica aktivirana improvizovana eksplozivan naprava u dvorištu kuće A.Š. koja je pruzokovala materijalnu štetu.

"Važno je napomenuti da je imovina ovog lica u ranijem periodu bila na meti napada od strane nepoznatih lica, i to januaru i junu ove godine. (Sva tri slučaja su rasvijetljena od strane službenika Centra bezbjednosti Podgorica i protiv osumnjičenih lica su nadležnim tužilšatvima podnijete krivične prijave.)", saopštio je Korać.

U januaru 2019. godine u gradskom naselju Blok IX, ispred jednog restorana vlasništvo R.V. od strane dva nepoznata lica akrtivirana je improvizovana eksplozivna naprava kojom prilikom je na objektu pričinjena materijalna šteta. 

Treći događaj je registrovan 2. februara 2019. godine u mjestu Balijače, kada su dva nepoznata izvršioca podetnula  požar na magacininskom prostoru jendog poslovnog subjekta, u vlasništvu B.Z. iz Podgorice, kojom prilikom je pričinjena veća materijalna šteta.

Sredinom oktobra ove godine nepoznato lice je aktiviralo ručnu bombu u dvorištu porodične kuće u vlasništvu Ž.D. kojom prilikom je na objektu pričinjena materijalna šteta.   

"Ova djela su rasvijetljeni od strane službenika kriminalističke policije CB Podgorica, a izvršioci su uz krivičnu prijavu sprovedeni nadležnom tužilaštvu. Dva lica su obuhvaćena krivičnom prijavom za ova četiri događaja.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio četiri krivična djela izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa tri krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, od strane službenika kriminalističke policije CB Podgorica, lišen je slobode T.U. (34) državljanina Republike Albanije koji je uz krivičnu prijavu priveden Osnovnom državnom tužilaštvi u Podgorici. Njemu je nakon salušanja sudija za istragu odredio pritvor.

Istom prijavom zbog postojanja osnova sumnje da je zajedno sa T.U. izvršio navedena krivična djela obuhvaćen je i I.V. (21) iz Podgorice koji se trenutnio nalazi u Istražnom zatvoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više teških krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija koja su rasvijetljena u akciji „Koalicija“.

Osim toga, operativna akcija je rezultirala i rasvijetljavanjem dva krivična dijela i to uništenje i oštećenje tuđe stvari  i krivično djelo  izazivanje opšte opasnosti, a za koja se takođe sumnjiče T.U. i I.V.", saopštio je Korać.

Policija je kako dodaje rasvijetlila podmetanje požara na vozilu marke „BMW“ vlasništvo P.J. na parking prostoru KCCG, koje se dogodilo od 11. aprila 2018. godine. 

"Usljed dejstva požara vozilo je potpuno uništeno. Krivična prijava za ovo dijelo je podnijeta protiv T.U. zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti", saopšteno je.

I.V. se sumnjiči da je 12. maja 2019. godine podmetnuo požar na vozilu marke „Audi A4“, vlasništvo I.K. iz Podgorice gdje je usled dejstva vatre navedeno vozilo u potpunosti uništeno.

"Protiv I.V. je podnijeta krivična prijava nadležnom tužilšatvu zbog sumnje da je počinio krivično djelo uništenje uništenje ili oštećenje tuđe stvari", naveo je Korać.

O značaju kriminalističke tehnike u rasvjetljavanju teških krivičnih djela

Stanica kriminalističke policije za kriminalističku tehniku Centra bezbjednosti Podgorica raspolaže sa obučenim profesionalnim kadrovskim kapacitetima koji su u svakom momentu spremni da odgovore na najsloženije izazove koji se tiču vršenja uviđajnih mjera i radnji kod najtežih krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata, kazao je danas Srđan Vlahović načelnik Stanice kriminalističke policije za kriminalističku tehniku u Centru bezbjednosti Podgorica.

Preduzimanje tih radnji se kako je objasni, uvijek sprovodi u koordinaciji sa službenicima Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata koje su po prirodi veoma kompleksne i složene.

"Krivična djela iz oblasti požara i eksplozija po načinu korištenja sredstava za izvršenje samog djela uvijek stvaraju veliku destrukciju na licu mjesta i samim tim uništavaju eventualne tragove koji se mogu dovesti u vezu sa izvršiocem krivičnog djela, ten a taj način otežavaju rasvjetljavanje konkretnog događaja.

Međutim i pored navedenog službenici Stanice kriminalističke policije za kriminalističku tehniku Centra bezbjednosti Podgorica koristeći usvojena naučno tehnička i forenzička znanja i vještine, uz korišćenje materijalno tehničkih sredstava za kriminalističko tehničku obradu lica mjesta, u najvećem broju slučajeva pronađu i obezbijede materijalne tragove koji nakon odgovarajućih forenzičkih vještačenja daju adekvatne rezultate na identifikaciji izvršilaca krivičnih djela", kaže Vlahović.

U tom smislu službenici Stanice kriminalističke policije za kriminalističku tehniku Centra bezbjednosti Podgorica u koordinaciji sa službenicima Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata daju prema njegovim riječima, značajan doprinos na identifikaciji izvršilaca krivičnih djela, te dakle smanjuju mogućnost da isti ostanu neidentifikovani na koji god način se pripremali u skrivanju prilikom pripreme i samog izvršenja krivičnog djela.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.