Mislili da su migranti:Hrvatska policija uhapsila sportiste, odvela u šumu i protjerala u BiH

Mislili da su migranti:Hrvatska policija uhapsila sportiste, odvela u šumu i protjerala u BiH

Hrvatska policija protjerala dvojicu studenata iz Nigerije koji su učestvovali na univerziteskom takmičenju, jer je mislila da su migranti.

Nigerijski studenti Kenet Eboh Čunedu i Učena Abija Aleksandro 12. novembra su stigli u Pulu kako bi učestvovali na Svjetskom međuuniverzitetskom prvenstvu. Po završetku takmičenja 17. novembra, doputovali su u Zagreb odakle je trebalo da odlete avionom za Istanbul.

Ali na taj let nikad nisu stigli pošto ih je na ulici u Zagrebu zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu kod Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem naterali da pređu na teritoriju BiH.

U razgovoru za Žurnal, nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, odvedeni su u kamp u Velikoj Kladuši.

"Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno s nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas", kazao je Čunedu.

Kampom "Miral" upravlja Međunarodna organizacija za migracije (MOM) odakle su za Žurnal kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama, obavijestili organizaciju "Vaša prava iz Sarajeva", koja će preuzeti njihov slučaj.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.