Presuda za pokušaj terorističkog napada još nije stigla u Apelacioni sud
arhiva

Viši sud

Presuda za pokušaj terorističkog napada još nije stigla u Apelacioni sud

Prvostepena presuda za pokušaj terorističkog napada na dan izbora 2016. godine, koja je napisana prije mjesec i po dana, još nije dostavljena Apelacionom sudu na odlučivanje, saopšteno je Dnevnim novinama iz Višeg suda u Podgorici.

Protiv te presude stranke u postupku su mogle izjaviti žalbu u roku od 15 dana od dana njenog prijema, a s obzirom da dio okrivljenih, kao i branilaca nijesu iz Crne Gore, presudu još nije dobio, postupak za predaju žalbe se vjerovatno odužio.

Podsjetimo, presuda Višeg suda u Podgorici protiv kriminalne organizacije koja je, na čelu sa državljanima Rusije Eduardom Šišmakovim i Vladimirom Popovim, pokušala nasilno da smijeni vlast u Crnoj Gori tokom parlamentarnih izbora 2016. godine, napisana je sredinom septembra, a izrečena 9. maja.

Na njen pisani otpravak se čekalo skoro punih pet mjeseci, podsjećaju Dnevne novine.

U njoj se, između ostalog, navodi da namjera za izvršenje krivičnog djela terorizma koje je ostalo u pokušaju kod organizatora kriminalne organizacije kojima se isto stavlja na teret, nesumnjivo postoji budući da su preduzeli sve radnje u ostvarenju kriminalnog plana, koji je uoči izbora zaustavljen.

“Iz čega proizilazi da u slučaju da pripadnici kriminalne organizacije nisu zaustavljeni, nesumnjivo da bi došlo do realizacije kriminalnog plana za 16. 10. 2016. uveče. Motiv za izvršenje ovog krivičnog djela je bio preuzimanje vlasti sa ciljem sprečavanja ulaska Crne Gore u NATO, što je svojstveno ovom krivičnom djelu, jer su teroristički akti najčešće politički motivisani i upravljeni na destabilizaciju društvenih, ustavnih, ekonomskih struktura, te su zbog toga samo sredstvo i način da se dođe do cilja”, navodi se u obrazloženju presude.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.