Svaki Crnogorac podigao ljekove vrijedne 32,59 eura
ilustracija

Za 6 mjeseci

Svaki Crnogorac podigao ljekove vrijedne 32,59 eura

Potrošnja ljekova na recept za prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu па isti period lani, veća je za čak 30 odsto i iznosi 20,6 miliona eura, pišu Vijesti.

Prema anailzi Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), privatne apoteke su u prva dvа kvartala 2019. zaradile blizu 4б odsto više пovcа оd izdavanja ljekova na recept u odnosu па 2018. Medutim, ljekovi sе i dalje dominantno uzimaju па recept u državnim, "Мonttefarm" apotekama.

Svaki građanin prosječno је роtrošio 32,59 eura za lјеkove koji se uziimaju u apotekama о trošku FZO, dok ima ljekara koji dnevno napišu i preko 200 recepata.

Anаlizа pokazuje da sе i dalje naјčešće prepisuju tablete protiv visokog krvnog pritiska.

Vijesti pišu da je za 30 odsto porasla potrošnja lijekova na recept. Ljekari propisuju i 200 recepata dnevno, građane najviše muči hipertenzija, dijabetes, astma...

Statistika FZO pokazuje da je samo jedan pacijent za šest mjeseci realizovao 185 recepata. Drugi je u istom periodu realizovao 152 recepta vrijednosti 2.900 eura.

Analiza pokazuje da je svaki osiguranik u Crnoj Gori, a ima ih 633.354, u državnim i privatnim apotekama prosječno realizovao 4,26 recepata, odnosno podigao ljekove vrijedne 32,59 eura.

To je za oko sedam eura više, “po glavi osiguranika” u odnosu na isti period prošle godine.

FZO je zaključio da je povećano propisivanje ljekova i uvećana potrošnja posljedica proširenja nove liste ljekova, kao i rasta broja oboljelih od autoimunih, hroničnih i multiplih oboljenja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.