Tramp: Nikome NATO nije više potreban nego Francuskoj, Makronova izjava gadna
Foto:Twiter

Tramp: Nikome NATO nije više potreban nego Francuskoj, Makronova izjava gadna

U Londonu je sve spremno za službeni početak sastanka lidera NATO i obilježavanje 70. godišnjice od osnivanja. Jednostrani potezi Turske i Amerike, svađe oko novca, strah od ruske prijetnje, boje atmosferu u kojoj počinje ovaj dvodnevni skup, konstatuje BBC.

Portparol saveza odbacio je etiketu „samit", insistirajući na tome da je ovo zapravo sastanak manjeg obima, sa koga neće završiti usvajanjem zaključaka i planova.

Pred sastanak francuski predsjednik Emanuel Makron je, apelujući na Evropu da kreira svoju sopstvenu bezbjednosnu strukturu, konstatovao da je NATO u stanju "moždane smrti". U utorak je imao prilike da u lice objasni svoj stav američkom predsjedniku.

"Kada date takvu izjavu, to je suštinski, vrlo gadna izjava koja se odnosi na 28 zemalja uključujući i Francusku. Mislim da u Francuskoj imate stvarno visoku stopu nezaposlenosti. Da Francuska nije ekonomski uspješna. Nikome NATO nije više potreban nego Francuskoj", odgovara Donald Tramp francuskom predsjedniku.

Turska se već zamjerila drugim članicama kupovinom ruskog oružja i intervencijom u Siriji. Sada je Ankari zasmetao plan koji je iznio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg - da će Nato odgovoriti na bilo koji napad na Poljsku ili baltičke zemlje.

"Ali, ako naši prijatelji u NATO ne prepoznaju kao terorističke organizacije one teroriste protiv kojih se mi borimo u Siriji, izvinite me, ali mi ćemo biti protiv bilo čega što će ovdje da bude predloženo", kaže Erdogan.

Stoltenberg je prije samita dodao da NATO nema listu neprijatelja, ali da će odgovoriti kada bude postojala potreba. Na to je reagovao predsjednik Rusije.

"Kao što znate Sovjetski savez više ne postoji, kao ni Varšavski pakt, koji je stvoren kao reakcija na stvaranje NATO. NATO pak ne samo da postoji, nego se i širi", rekao je Putin.

Mnogi lideri NATO zemalja zalažu se za obnovu razgovora sa Moskvom. Strateški pregovori s Rusijom, poručio je Makron, trebalo bi se voditi bez zrnca naivnosti.

Tramp je najavio kako je spreman da pregovara o novom sporazumu o ograničenju nuklearnog oružja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.