Povećana izdvajanja za stanove u prosvjeti na preko 2 miliona
Pavićević i Šehović

Šehović: Kvalitet života provjetnih radnika neraskidivo povezan sa budućnošću države

Povećana izdvajanja za stanove u prosvjeti na preko 2 miliona

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i predsjednik sindikata prosvjete Zvonko Pavićević potpisali su novi trogodišnji sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu „Solidarno“, ukupne vrijednosti 2 100 000, odnosno 700 000 na godišnjem nivou. Sredstva za ove namjene u kontinuitetu su povećavana.

Potpisivanju je prisustvovao i direktor zadruge „Solidarno“ Zoran Stanišić.

 „Ukupno, Vlada Crne Gore je od osnivanja Zadruge do danas izdvojila oko 6,3 miliona eura za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u prosvjeti.

Kada govorimo samo o posljednja tri sporazuma, povećanja su bila kako slijedi: Danas smo dakle potpisali sporazum na 2 100 000, odnosno 700 000 godišnje. Prema prethodnom sporazumu bila su predviđena ukupna sredstva od 1 800 000, odnosno 600 000 godišnje. A sporazum prije toga odnosio se na sredstva od 1 350 000 ukupno, odnosno 450 000 godišnje.

Što znači da je Vlada samo kroz posljednja dva sporazuma izdvajanja za ove namjene povećala za ukupno 750 000 eura.

Uz nedavno dogovoreno povećanje zarada u prosvjeti, isplate jubilarnih nagrada, nagrade kroz Fond za kvalitet i talente i mnoge druge aktivnosti, cijenim da je vidan posvećeni odnos Vlade kada je riječ o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti, te stambenoj politici koja je dugoročna i odgovorna“, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Pavićević je istakao da su nastavili dobru praksu u vezi sa rješavanjem stambenih pitanja posvjetnih radnika.

"Ove godine smo paketom pregovora sa Vladom i Ministarstvom povećali izdvajanja za ove namjene. Siguran sam da će naša zadruga to kvalitetno iskoristiti. Stambeno obezbjeđenje je goruće pitanje pored rasta zarada koji smo uspjeli da ostvarimo, ali koje i dalje treba da se povećava.

Zajedno smo napravili neke dobre korake, i to kroz dijalog koji uvažava obje strane, a tako ćemo nastaviti i dalje. Ti koraci ne uključuju samo ovaj sporazum, već i nedavno dogovoreno povećanje plata, dogovore u vezi sa isplatama jubilarnih nagrada, Fond za kvalitet i talente i drugo", kazao je on.

Stanišić se zahvalio Ministarstvu i Sindikatu.

"Ovaj sporazum je kontinuitet u dobroj saradnji i razumijevanju prema radu Zadruge. Znaćemo da iskoristimo novac kvalitetno, a u cilju podizanja standarda prosvjetnih radnika.

Stambena zadruga „Solidarno“ je do sada, uz podršku Vlade Crne Gore, kroz kolektivnu gradnju uspjela da izgradi i preda na korišćenje preko 700 stambenih jedinica u 12 opština: Budva (Petrovac), Podgorica, Žabljak, Berane, Bijelo Polje, Plužine, Pljevlja, Kolašin, Tivat, Cetinje, Bar i Nikšić. A samo u posljednje tri godine preko 300 lica je kroz kolektivnu gradnju ili na drugi način preko Zadruge rješavalo stambeno pitanje. Planirano je da se u narednom periodu, posredstvom Zadruge, izgrade objekti u Kotoru, Ulcinju, Baru, Cetinju, Nikšiću, Kolašinu, Rožajama, Plavu i Pljevljima", kazao je Stanišić.

Vlada je nedavno postigla i dogovor sa Sindikatom o povećanju zarada od naredne godine 9%, a 2021. godine 3% na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13% kumulativno do početka 2021. godine.

„Mi ozbiljno i kvalitetno promišljamo o budućnosti države, te je kvalitet života prosvjetara neraskidivno povezan sa takvim pravcem djelovanja. Nemam sumnje da nas pak najveći pomaci tek čekaju, te da će učitelji, nastavnici i profesori, uz našu pomoć i podršku, potvrditi mjesto koje im je u društvu uvijek i pripadalo: mjesto među najboljima“ zaključio je Šehović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.