Svečani doček za Lukašenka ispred Palate Srbija; Vučić: Puno prostora za produbljivanje ekonomske saradnje sa Bjelorusijom
Foto: Tanjug,Screenshot

Svečani doček za Lukašenka ispred Palate Srbija; Vučić: Puno prostora za produbljivanje ekonomske saradnje sa Bjelorusijom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da Srbija sa Bjelorusijom ima mnogo prostora za dalje produbljivanje ekonomske saradnje i povećanje trgovinske razmjene na pola milijardi dolara.

On je rekao je da je srećan što ponovo može da ugosti u Srbiji svog bjeloruskog kolegu, jedinog političara koji je Srbiju posjetio za vrijeme NATO bombardovanja.

„Nikada nećemo zaboraviti vašu posjetu 1999. Bili ste jedini svjetski lider, koji je u trenutku kada je Srbiji bilo teško, došao i želio da pokaže koliko voli srpski narod i našu Srbiju“, kazao je on na početku sastanka u četiri oka.

Srpski narod, naglasio je Vučić, voli bjeloruski narod i poštuje sve štoje Lukašenko uradio i napravio od njegove zemlje.

„Želimo da sačuvamo najbolje odnose između naših prijateljskih naroda i država. Naši politički odnosi su iskreni, otvoreni i prijateljski i bratski, što se ekonomskih odnosa tiče trgovinska razmjena raste. Još mnogo toga možemo da radimo da bi uvećali rekonomsku razmjenu do 500 miliona dolara na godišnjem nivou“, kazao je on.

Vučić je izrazio uvjerenje da će uz podršku Lukašenka, njegovu energiju, rad i trud taj posao moći da se obavi.

„Vama hvala na dolasku u Srbiju. Nama vaša posjeta mnogo znači i molimo vas da češće dolazite u našu zemlju“, istakao je on.

Vučić priredio je danas ispred Palate Srbije svečani doček za predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, čija se posjeta odvija u godini jubileja, 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Minska, koje poslednjih godina obilježava snažan razvoj ekonomske saradnje i trgovinske razmjene.

2072437screenshot6ff

Foto: Tanjug, Screenshot

Posle dočeka, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije, himne dvije zemlje i plotune u čast dolaska visokog gosta iz Bjelorusije, uslijediće razgovor dvojice predsjednika u četiri oka, a potom i plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Nakon tog sastanka slijedi ceremonija razmjene potpisanih šest bilateralnih dokumenata i obraćanje medijima Vučića i Lukašenka, koji boravi u petoj zvaničnoj posjeti Beogradu.

U delegaciji Bjelorusije su i ministri inostranih poslova te zemlje Vladimir Makej i minitsar pravde Oleg Sliževski.

Takođe, u Palati Srbije, danas PKS u saradnji sa Bjeloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Bjelorusije u Beogradu organizuje poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dvije zemlje.

Prema vrijednosti izvoza Bjelorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrijednosti uvoza na 37. mjestu.

Lukašenko je juče popodne stigao u Beograd, gdje ga je na aerodromu "Nikola Tesla", uz pogaču i so, dočekao predsjednik Srbije.

Zatim su Vučić i Lukašenko, položili vijence na Spomen groblju oslobodalica Begrada i Spomenik crvenoarmejcu.

Tanjug

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.