Loši snovi mogu biti korisni u stvarnosti
Foto: Ilustracija

Loši snovi mogu biti korisni u stvarnosti

Osobe koje imaju loše snove efikasnije se snalaze u stresnim situacijama, pokazuju rezultati istraživanja.

Istraživači iz Švajcarske i SAD-a podvrgli su 18 učesnika bizarnom eksperimentu: noću su im pomoću elektroda pratili moždane aktivnosti i više puta su ih budili da odgovore na pitanja vezana za snove, poput uznemirenosti ili straha u snu.

Istraživači su otkrili da je tokom noćnih mora često bila pojačana aktivnost u regionima mozga koji kontrolišu emocije.

U drugom eksperimentu, grupi od 89 ljudi, istraživači su dali zadatak da popunjavaju „Dnevnik sanjanja“, nedjelju dana.

Svi učesnici su prošli snimanje magnetnom rezonancom dok su im prikazivane fotografije sa zastrašujućim prizorima.

Otkrili su da su, kod osoba koje su češće imale noćne more, emocionalne regije mozga reagovale brže i efikasnije nego kod osoba koje ih nisu imale.

"Posebno nas je zanimao strah i koja područja našeg mozga se aktiviraju kada imamo loše snove", rekao je jedan od vodećih autora Lampros Perogamvros sa Ženevskog univerziteta.

On je dodao i to da su analizom moždane aktivnosti, zasnovanom na reakcijama učesnika eksperimenata, identifikovali dve regije mozga zadužene za izazivanje straha tokom sna – insula i cingulatni korteks.

“Primijetili smo da se slične regije mozga aktiviraju kada doživljavamo strah, kako u budnom stanju, tako i dok spavamo“, rekao je Perogamvros.

Zaključak istraživača je da noćne more mogu biti korisne, jer olakšavaju suočavanje sa stresnim situacijama u realnom životu.

Međutim, traumatične i uznemirujuće noćne more koje prouzrokuju nesanicu i stres su samo kontraproduktivne, rekli su istraživači.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.