Putin potpisao zakon o stranim agentima
Vladimir Putin

Putin potpisao zakon o stranim agentima

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas kontroverzni zakon kojim se omogućava proglašavanje novinara i korisnika interneta "stranim agentima", a koji su osudile nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Zakon je krajem novembra usvojen u Parlamentu i na snagu stupa odmah.

Ministarstvo pravde će od sada moći da označi kao "strane agente" pojedince rade za medije klasifikovane kao "strani agenti".

Devet nevladinih organizacija, među kojima Amnesti internešnel i Reporteri bez granica, izrazilo je zabrinutost da bi se na meti zakona mogli naći ne samo novinari već i svaki bloger ili korisnik interneta koji ima finansijsku korist od dotičnih medija.

U novom zakonu, nevladine organizacije vide dodatnu opasnost od cenzure i prijetnju slobodi izražavanja.

"To će postati moćno oruđe za gušenje opozicionih glasova", navele su nevladine organizacije u saopštenju prošlog mjeseca.

Ruski zakon od 2012. omogućava vlastima da udruženja koja novac primaju iz inostranstva i imaju "političku aktivnost" označe kao "strane agente".

To je 2017. prošireno i na medije koji rade u Rusiji.

Taj zakon pod prijetnjom velikih kazni i zabrane rada traže od "stranih agenata" stroge administrativne mjere kao i pominjanje statusa "stranog agenta" u svim izdanjima ili izvještajima.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.