Prebio dječaka u Podgorici: Policajac kompromitovao policiju, nije dostojan posla
Foto: Ilustracija

Prebio dječaka u Podgorici: Policajac kompromitovao policiju, nije dostojan posla

Policajac M.Z. koji je osuđen na dva i po mjeseca zatvora zbog zlostavljanja maloljetnog B.V. u Podgorici, ozbiljno je kompromitovao policiju i nije dostojan za dalje obavljanje policijskih poslova, zaključak je Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je o tom slučaju diskutovao i na sjednici od 25. novembra 2019. na kojoj je, po pozivu, kako se navodi u dokumentu, učestvovao ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, generalni direktor Direktorata za nadzor doc. dr Danilo Ćupić i načelnik Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije MUP Crne Gore Milan Adžić.

"Zajednički je zaključeno da u konkretnom slučaju unutrašnja kontrola policije postupi na osnovu analize ocjena i preporuka građanske kontrole policije. Savjet je iskazao zabrinutost saznanjem i mogućnošću da je ovaj primjer ostao nepoznat unutar policijske organizaciju imajući u vidu činjenicu da rukovodstvo Uprave policije preduzima veoma ozbiljne napore da se unaprijedi odgovornost i blagovremeno zabilježi svako nedolično i neprihvatljivo postupanje", navodi se u dokumentu na Sajtu kontrolapolicije.me.

Savjet je iskazao sumnju da policijski službenik M.Z. nije saopštio istinu pred svojim pretpostavljenima i da je imao namjeru da prikrije događaj zbog čega je, kako navode, potrebno provjeriti službenu dokumentaciju koja se odnosi na konkretni događaj od 28. oktobra 2019. godine i vjerodostojnost tadašnjih iskaza imenovanog policijskog službenika.

"Savjet je u 2018. registrovao nekoliko pojedinačnih primjera priznanja policijskih službenika da su zlostavljali građane. To je dodatno produbilo krizu disciplinskog sistema unutar MUP-a i kapacitete starješina policije i unutrašnje kontrole policije da objektivno i blagovremeno utvrde osnovanost upotrebe sredstava prinude i prekoračenje ovlašćenja. To govori i o nedostatku moralne hrabrosti kod policijskih službenika da u okviru mehanzimama policije i MUP-a priznaju prekoračenja ovlašćenja. Prvobitno se ospore svi navodi o zlostavljanju, pretpostavljeni starješina ocijeni da je upotreba sredstva prinude bila opravdana a kasnije, u postupcima izvan policijske organizacije, dođe do priznanja izvršenja krivičnih djela. Takva situacija kompromituje uspostavljenu odgovornost u policiji kao i interne istrage i sankcije. Savjet ocjenjuje da je policisjki službenik M.Z. ozbiljno kompromitovao Policiju u cjelini i da nije dostojan za dalje obavljanje policijskih poslova", navedeno je u dokumentu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.