DF traži da Njegošev dan rođenja bude praznik

DF traži da Njegošev dan rođenja bude praznik

Poslanici Demokratskog fronta opet traže da se 13. novembar, dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša proglasi državnim praznikom.

DF je Skupštini dostavio predlog Izmjena i dopuna Zakona o državnim i drugim praznicima u kojem se navodi da bi se taj praznik zvao "13. novembar-Dan Petra II Petrovića Njegoša, crnogorski praznik kulture".

Ovim zakonom se uvodi novi praznik sa ciljem da se afirmiše kultura i stvaralaštvo jednog od najvažnijih istorijskih ličnosti Crne Gore Petra II Petrovića Njegoša, vladara, vladike, pjesnika i filozofija. Njegovo bogato književno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svijetu unazad dva vijeka, a činjenica da su njegova djela pervedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost - kaže se u predlogu DF-a.

DF je i 2018. tražio da se Njegošev rođendan proglasi za državni praznik, a ranije to predlagala i Vlada. 

Taj Vladin predlog povučen je iz procedure jer zbog pritiska Bošnjačke stranke iz koje su tvrdili da je Njegoš "genocidni pjesnik" zbog istrage poturica. 

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.