Romska populacija nema povjerenja u medije
Foto:Anadolija

Romska populacija nema povjerenja u medije

Istraživanje nevladine organizacije "Phiren amenca" pokazalo je da je povećana etička distanca prema Romima u Crnoj Gori.

Istraživanje je pokazalo i da svaki šesti romski ispitanik nema povjerenja u medije. Na predstavljanju projekta "Medijska promocija Roma” izvršni direktor nevladine organizacije "Phiren amenca" Elvis Beriša poručio je da se etnička distanca prema Romima može smanjiti kroz medije.

"Distanca se može smanjiti objektivnim izvještavanjem i promovisanjem pozitivnih primjera jer javnost nije dovoljno upoznata s time ko su Romi i čime se oni bave", rekao je on.

Beriša je kazao da je u okviru projekta redizajniran portal Romanet, kao i da je njegov cilj jačanje romske organizacije mladih. Kazao je i da treba osnažiti romsku zajednicu da se aktivno uključi u medijski život.

"Ne samo u Crnoj Gori, nego i na Balkanu, Romi se susreću s problemima kada je u pitanju stanovanje, obrazovanje i zaposlenje. Nije dovoljno izvještavano o tim problemima, a na to ukazuju brojni izvještaji nevladinih i međunarodnih organizacija”, tvrdi on.

Beriša je pojasnio i da je njegova organizacija organizovala tromjesečnu novinarsku obuku za troje mladih iz romske zajednice, koji su nakon obuke započeli svoj profesionalni angažman na portalu Romanet.

Mladi iz romske zajednice su, istakao je on, sve prisutniji na društvenim mrežama zbog čega je portal najbolji način kako bi ih informisali o crnogorskoj javnosti.

Novinar na portalu Romanet Serđan Baftijari kazao je da pozitivne slike o romskoj populaciji nedostaju crnogorskoj medijskoj sceni.

"U procesu socijalne inkluzije Roma mediji igraju ključnu ulogu, ali često sadržaji koji se prikazuju ne prate temu o kojoj se izvještava. Uglavnom se koriste neki stari video prilozi ili fotografije ili idu prilozi sa Konika iz onog perioda kada su bili kampovi i barake", kazao je Baftijari.

On je rekao da je istraživanje, koje je rađeno za potrebe NVO, pokazalo da svaki šesti mladi romski ispitanik uopšte nema povjerenja u crnogorske medije, dok 53 odsto uglavnom imaju povjerenja kada je izvještavanje u pitanju.

"Svaki peti ispitanik uopšte ne prati nijedan crnogorski mediji, a kada je u pitanju izvor informisanja tu preovladavaju društvene mreže i televizija, dok su radio i štampani mediji nakon njih", kazao je Baftijari.

Novinarka na portalu Romanet Violeta Hajrizaj, kazala je da će redakcija portala najznačajnije informacije, osim na crnogorskom, objavljivati i na romskom.

"Pored svakodnevnih tema, portal promoviše i pozitivne primjere iz romske zajednice u cilju uticanja na smanjenje stereotipa i predrasuda o toj populaciji", kazala je Hajrizaj. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.