Pažin: Do članstva u EU samo ako sve nadležne institucije pokažu odgovornost na svim nivoima

Razmatran nonpejper EK

Pažin: Do članstva u EU samo ako sve nadležne institucije pokažu odgovornost na svim nivoima

Savjet za vladavinu prava, kojim predsjedava potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, razmotrio je na današnjoj sjednici, u prisustvu šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aiva Orava, Nezvanični radni dokument (nonpejper) Evropske komisije o stanju u oblasti vladavine prave.

„Iako je Evropska komisija u nonpejperu konstatovala napredak u mnogim ključnim oblastima vladavine prava, želim da se fokusiramo na oblasti u kojima možemo i moramo više i bolje. Nalazimo se u fazi koja zahtjeva da institucije zadužene za vladavinu prava moraju iskazati mnogo više odgovornog rada, individualnog i institucionalnog kvaliteta i konkretne prepoznatljive rezultate u oblastima za koje su zadužene. To neće biti moguće ukoliko sve nadležene institucije ne pokažu odgovornost na svim nivoima, polazeći od starješina institucija, pa do svakog nosioca funkcije i svakog službenika,“ saopštio je potpredsjednik Pažin.

On je naglasio da nema mjesta nikakvoj komociji u obavljanju dužnosti, niti olakom zadovoljavanju formalnim statistikama, već rezultati moraju biti suštinski, takvi da ih mogu osjetiti sami građani, kroz unapređenje pravne sigurnosti, kao najznačajnijeg atributa vladavine prava.

„Samo takav pristup obavezama vodi jačanju povjerenja u pravosuđe i druge institucije, prvenstveno građana, a potom i naših partnera u Briselu,“ dodao je potpredsjednik.

Prema riječima šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Aiva Orava, Evropska komisija prepoznaje i pozdravlja napredak koji je Crna Gora ostvarila u usvajanju propisa EU, izgradnji institucija i ostvarenju rezultata u brojnim oblastima vladavine prava, ali takođe i ukazuje na niz preostalih izazova. 

Članovi Savjeta, rukovodioci državnih institucija zaduženih za oblast vladavine prava, preuzeli su obavezu da, prije usvajanja narednog godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore, izvijeste Evropsku komisiju o napretku u ispunjavanju preporuka iz Nezvaničnog radnog dokumenta (nonpejpera) o stanju u oblasti vladavine prava.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.