Gutereš: Moramo zaustaviti rat protiv prirode
Foto: Anadolija

Gutereš: Moramo zaustaviti rat protiv prirode

Konferencija Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama 2019. (COP25) počela je u Madridu uz učešće predstavnika iz 196 zemalja.

COP25  ima zadatak utvrditi da se UN-ova Konvencija o klimatskim promjenama i Pariski sporazum implementiraju na pravi način.

Konferencija koja se organizuje pod sloganom “Vrijeme je za djelovanje“ prvobitno je trebala biti organizovana u Čileu, ali je zbog dešavanja u toj zemlji odlučeno da bude održana u Španiji.

Na konferenciji je govorila predsjedavajuća Konferencije ministarka živtone sredine Čilea Karolina Šmit.

”U Čileu i ostatku svijeta suočavamo se s krizama koje se tiču životne sredine i društva. Da bismo ih riješili, trebamo se vratiti vrijednostima koje nas ujedinjuju kao društvo. ‘Vrijeme je za djelovanje’ zapravo nije slogan, nego potreba da se snosi ekonomska, društvena i moralna odgovornost”, smatra Šmit.

2019120223962792249991386

Foto: AA

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš smatra kako su nedovoljne aktivnosti na zaustavljanju klimatskih promjena.

Smatra da je globalno zagrijavanje došlo do jedne tačke s koje povratak nije moguć.

”Moramo zaustaviti rat protiv prirode“, rekao je Gutereš.

Podsjetio je kako su globalno zagrijavanje i nivo mora dosegli rekorde u posljednjih pet godina, da se glečeri otapaju, a bioraznovrsnost je pod prijetnjom.

”Zagađenost vazduha povezana s klimatskim promjenama uzrokovala je smrt sedam miliona ljudi. Čovječanstvo se borilo protiv prirode, sada se nalazi pred napadom“, rekao je Gutereš.

Jedan od učesnika konferencije i ministar životne sredine i urbanizma Turske Murat Kurum koji se na marginama konferencije sastao s Guterešom.

Zemlje koje učestvuju na COP25, tokom konferencije koja će trajati do 13. decembra, ističu kako je potrebno govoriti o obećanjima za ispunjenje obaveza propisanih Pariskim sporazumom iz 2015, dok aktivisti vjeruju da to neće biti dovoljno i da je potrebno donijeti nove odluke.

Učešće na konferenciji najavila je i 16-godišnja švedska aktivistica Greta Tunberg koja će katamaranom preći preko Atlanskog okeana i sjutra doputovati u Portugal.

Očekuje se da će se Tunberg sastati s gradonačelnikom Lisabona Fernandom Medinom.

Tunberg bi iz Lisabona u Madrid trebala doći vozom ili električnim automobilom, a očekuje se da će u grad doputovati u četvrtak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.