Zelioli: Svi priznaju da je CG i dalje najnaprednija u pristupnim pregovorima sa EU
Luka Zelioli

Nema blokade proširenja

Zelioli: Svi priznaju da je CG i dalje najnaprednija u pristupnim pregovorima sa EU

Crna Gora ostvarila je značajan napredak i svi priznaju da naša država i dalje najnaprednija u pristupnim pregovorima sa EU, ocijenio je ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli za Novu M, ističući da nema blokade proširenja.

Zelioli je u intervjuu Novoj M kazao i da su odnosi dvije zemlje izvanredni, čemu svjedoči i podmorski kabl. Taj, kako navodi, grandiozan projekat trebalo bi da donese benefite i građanima, u vidu manjih cijena struje.

Na pitanje kako ocjenjuje crnogorski put ka Briselu, i sta očekuje imajući u vidu poslednja dešavanja prema Zapadnom Balkanu kada nisu otvoreni pregovori sa Makedonijom i Albanijom i blokiranje procesa proširenja, Zelioli je mišljenja da je Crna Gora ostvarila značajan napredak.

"Svi priznaju da je ova država i dalje, odnosno daleko dalje, najnaprednija u pristupnim pregovorima. Važno je to što su sve crnogorske institucije potvrdile svoju odlučnost da nastave taj proces: ovo je važno jer ima puno stvari koje treba još uraditi. Italija je snažno podržala otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom: to što se još nije učinilo, kada je bila prilika za to, naš premijer je nazvao „istorijskom greškom“. Međutim, nije u pitanju nikakva "blokada"", kaže Zelioli.

Proširenje se, iako sporije, ističe ambasador Italije u Crnoj Gori, nastavlja i o njemu će se ponovo raspravljati u predstojećem evropskom periodu dok će novi saziv Evropske komisije s radom krenuti 1.decembra.

"Privodim kraju ovaj odgovor čitanjem odlomka iz govora Predsjednika Republike Italije, Serđa Matarele na svečanosti povodom podvodnog energetskom povezivanja dvije zemlje: "Mi smo snažno uvjereni da je sudbina svih zemalja Balkana neodvojiva od ostalih evropskih zemalja, jer je Balkan Evropa, odnosno sastavni dio iste istorije i iste civilizacije. Put kojim je Crna Gora krenula, odnosno punopravno članstvo u Evropskoj uniji, zaslužuje ohrabrenje i podršku, u uvjerenju da to može biti podsticaj i za ostale zemlje u regionu “, kraj citata.

Na pitanje kako ocjenjuje odnose Crne Gore i Italije, a u svijetlu postavljanja i podmorskog kabla koji ce povezivati dvije zemlje, ali i i saradnje policija u borbi protiv organizovanog kriminala, Zelioli ističe da su odnosi između dvije zemlje u svakom pogledu odlični.

"Vidite da to sa osmjehom kažem! Ove godine smo proslavili 140. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Vjerujem da su bilateralni odnosi postali izvanredni nakon otvaranja podmorskog kabla. U finansijskom smislu, radi se o grandioznom projektu: to kažem zato što sam nedavno pročitao netačne podatke objavljene u nekim crnogorskim novinama - govorimo o investiciji preko milijardu eura. To je, između ostalog, najduži kabal na Mediteranu, sa 445 kilometara, koji ide preko Jadrana, a – ne znam da li crnogorska javnost to zna,doseže dubinu od 1,2 km", kazao je Zelioli.

Projekat, podsjeća ambasador Zelioli, garantuje mogućnost razmjene električne energije po potrebi: obje zemlje mogu, prema potrebi, izvoziti ili uvoziti električnu energiju. Takođe, benefite srednjoročno i dugoročno, imaće i građani i preduzeća.

"Konkretno, to će rezultirati nižim cijenama električne energije, što će pogodovati ekonomskom rastu i rastu preduzeća.

Očekuje se takođe neki „multiplikatorski efekat“: kabal je otvoren i za druge zemlje regiona koje će se, posredstvom Crne Gore, povezivati. Terna je već spremna za mogućnost ugradnje drugog kabla, udvostručujući potencijal", kaže on.

Komentarišući pitanje u kojem pravcu treba dalje razvijati odnos dvije države, te ima li prostora za unapređenje kako ekonomske, tako i političke saradnje, Zelioli navodi da su italijanske direktne investicije u zemlji na vrhu liste.

"Prisutni smo sa mnogim kompanijama, a u mnogim sektorima: od mode do vađenja dragocjenog mermera, od lučke logistike do turističkih infrastruktura, od informacionih tehnologija do sektora osiguranja i finansija. Uz sve navedeno, nijedan ambasador nikada vam neće reći da nema prostora za poboljšanje političke i ekonomske saradnje. Vidim potencijal, na primjer, u sektorima kao što su agrobiznis, zaštita životne sredine, izgradnja infrastruktura, održivi turizam", kaže on.

Naročito ambasador Zelioli naglašava unaprijeđenje saradnje u oblasti kulture, gdje će početkom naredne godine predstaviti veliki događaj - italijansku operu, u kojoj će nastupiti i crnogorski sopran Ivana Canovic. Komentarišući političku situaciju u Crnoj Gori, Zelioli kaže da je polazna tačka evropska vizija naše zemlje, kao najnaprednije zemlje na Balkanu na tom putu. No, ostaju kaže brojni izazovi, među kojima je i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačanje vladavine prava, zaštita novinara, rodna ravnopravnost.

"Čak i uz pomoć EU i njenih država članica, pobijediti sve izazove je prije svega odgovornost Crne Gore, dakle odgovornost svih: naravno je to odgovornost vlade i državnih institucija, ali ta odgovornost pada i na sve društvene aktere, uključujući i opozicione stranke. Pozdravio sam rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Odborom, vladajuća većina na konstruktivan način i dio opozicije na hrabar način  otvorili su dijalog za odlučivanje o zajedničkim reformama koje su od velike važnosti za budućnost vaše zemlje.

A demokratska razmjena ideja, odlučnost i sposobnost da se pronađe konstruktivan kompromis, pokazatelji su zrelosti i političke odgovornosti, neophodnih i za potpuno i efikasno sprovođenje mijera i reformi", zaključuje Zelioli za Novu M.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.