Klub poslanika DPS: Spremni smo da do 18. decembra usvojimo sva rješenja za izborno zakonodavstvo

Klub poslanika DPS: Spremni smo da do 18. decembra usvojimo sva rješenja za izborno zakonodavstvo

Demokratska partija socijalista i naši koalicioni partneri, od početka procesa, ulažemo konstruktivnu energiju, zajedno sa međunarodnom zajednicom, da usvojimo sve preporuke ODIHR-a i evropske komisije i da naše izborno zakonodavstvo učinimo usklađenim sa najboljom evropskom praksom, navodi se u saopštenju Kluba poslanika Demokratske partije socijalista(DPS).

"Spremni smo da do 18. decembra usvojimo sva rješenja koja će odraziti preporuku međunarodne zajednice, a time će označiti naše izborne zakone dodatno usklađenim sa tekovinom najbolje evropske i svjetske prakse. Nijesmo sigurni da opozicija želi da poštuje Odluku o radu Odbora i da želi da se fokusira na preporuke međunarodne zajednice. Zvuči paradoksalno, ali je situacija upravo takva - vlast pokušava da spriječi opozicionu destrukciju izbornog sistema", saopšteno je iz kluba poslanika DPS-a.

Zadovoljni su, iz parlamentarne većine, sa progresom u saradnji sa Demokratama u pododborima "i očekivali nadali se dogovoru ali izgleda kada treba javnost upoznati sa napretkom dogovora, tada se opozicija, nezrelo ali i nevješto trudi da opstruira proces".

"U tom smislu, najčudnije je što sada opozicija predlaže novi pristup izbornom zakonodavstvu, i to upravo tada kada smo uspjeli dogovoriti dio obaveza iz Odluke o ciljevima i radu Odbora za izbornu reformu. Novi pristup nije u skladu sa sistemom ali ni sa Odlukom koju smo dosta dugo usaglašavali. Skupštinska većina postaje jedini branilac plana koji su dogovorili vlast i opozicija.

Od Odluke, koja je dobila podršku međunarodne zajednice, a koja se bazira prevashodno na implementaciju svih preporuka posmatračkih misija ODIHR-a u Crnoj Gori, ne smatramo da treba odustati. Ne samo što nema vremena za novi pristup, već je on krajnje, pravno i sistemski, neodrživ i nesolidan", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenović, je već najavio Sekretarijatu redovnu sjednicu za 4. decembar i ona neće kako se navodi biti vanrednog karaktera, već redovnog, a sve teme koje predlaže opozicija, mogu biti uvrštene u dnevni red, "ali bi cilj trebao da bude da uradimo dogovoreno i usaglasimo sa ekspertima sa kojima treba da radimo naredih nedelja".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.