Krajnici štite od infekcije, ali i prave zdravstvene probleme
Foto: Ilustracija

Krajnici štite od infekcije, ali i prave zdravstvene probleme

Krajnici ili tonzile su deo limfnog sistema i pomažu tijelu da se odbrani od infekcija. Njihova uloga je zaštitna, oni su prva linija obrane od mikroorganizama prisutnih u vazduhu i drugim štetnim supstancama.

Kada dođe do upale krajnika može doći i do drugih zdravstvenih problema, a najčešći su: loš zadah, bolno gutanje i hrkanje. 

Loš zadah

Prema podacima američke institucije "National Institutes of Health", polovina svjetske populacije pati od lošeg zadaha.

Devedeset odsto slučajeva prouzrokovano je problemima u samoj usnoj šupljini, poput loše oralne higijene. Međutim, loš zadah može biti i posledica nakupljenih kamenaca na krajnicima koji se stvaraju usljed kalcifikacije naslaga.

Krajnici su puni otvora u kojim se skupljaju bakterije, mrtve ćelije i sluz. Iz njih zatim nastaju bijele formacije smještene u džepovima krajnika. Te naslage često sadrže sumpor koji prouzrokuje loš zadah.

Rješenje je u dobroj oralnoj higijeni poput pranja zuba dva puta dnevno i ispiranja usne duplje antiseptikom.

Bolno gutanje

U većini slučajeva kamenci na krajnicima su mali i ne prouzrokuju nikakav osjećaj nelagode. Međutim, ako su kamenci veći, to može učiniti gutanje bolnim.

Može se javiti i osećaj stranog predmeta u grlu što izaziva nelagodu.

Za osjećaj bola pri gutanju, a niste alergični i nemate neki virus poput streptokoka, uzrok tome mogu biti veliki kamenci na krajnicima.

Hrkanje

Uvećani krajnici mogu biti uzrok hrkanja. To se događa jer vazduh u takvoj situaciji ne može normalno da prolazi kroz disajne puteve.

Hrkanje može biti iritantno, ali zapravo nije štetno, osim ako nije praćeno apnejom, kada tijelo tokom spavanja dobija manje kiseonika zbog pauza u disanju i blokade disajnih puteva.

Uvećani krajnici su najčešći uzrok hrkanja kod djece, a četiri od 100 sredovječnih muškaraca i dvije od 100 sredovječnih žena pate od apneje u snu koja je uzrokovana uvećanim krajnicima.

Krajnici se mogu uvećati usljed nekih urođenih zdravstvenih stanja, hroničnih infekcija, ali i drugih faktora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.