Izašla iz začaranog kruga porodičnog nasilja: Kako je živjeti sa mišljenjem da niste dobri i da nikada niste uradili ništa kako treba?!
ilustracija

Ispovijest za Novu M

Izašla iz začaranog kruga porodičnog nasilja: Kako je živjeti sa mišljenjem da niste dobri i da nikada niste uradili ništa kako treba?!

Bila je žrtva porodičnog nasilja punih šesnaest godina, a onda je smogla snagu i napustila porodični dom. Kaže da je muževljevu kontrolu na početku braka, doživljavala kao izrazitu prvrženost, smatrala je kao odraz velike ljubavi i posvećenosti. Međutim, život joj se ubrzo pretvorio u agoniju koja je krenula sa psihičkim nasiljem, koje je s vremenom preraslo u fizičko, a kulminiralo strahom za sopstveni život i prijetnjom smrću.

Udala se mlada sa devetnaest godina i bila je nespremna za stvari koje joj je  život kasnije nametnuo. Ispočetka nije htjela da prizna da nešto u vezi nije u redu, te da se  ponašanje njenog supruga znatno promijenilo.

"S vremenom je počeo sa omalovažavanjem karaktera, inteligencije, izgleda, primarne porodice, prijatelje, izolacije uz priče da me jedino on voli i jedno on zna da se brine o meni i zna šta je meni potrebno.Obruč se sve više stezao, kontrola je bila sve jača, a  psihično nasilje zamijenlo je fizičko.

S vremenom je dolazilo i do fizičkog nasilja ukoliko ja ne bih potvrdila neku njegovu priču, dolazilo bi do šamaranja čupanja, bacanja na zid, pod, guranja i izbacivanja. U tim situacijama, djeca bi izlazila iz sobe i sprečavala ga u tome.", ispričala je žrtva porodičnog nasilja za Novu M.

Nakon fizičkog maltretiranja, navodi, uslijedile su prijetnje smrću.

"Nisam ga nikada prijavila iz straha jer je znao da mi kaže da će on brže stići do mene nego policija, ili da ukoliko bude u zatvoru odležaće koliko treba a nakon toga će me naći gdje god da odem i uništiti mi život", prisjeća se.

Strah, neizvjesnost, sumnja u sebe, uvlačili su je dublje u mrak nasilja.

"Živjeti sa saznanjem, mišljenjem da niste dobri, da nikada ne uradite ništa dobro, da nikada ne razmišljate ispravno, da vam svaki pokret bude iskontrolisan je stvarno bolesno. Trenutak kada sam se odlučila da napustim kuću je trenutak kada sam se bojala za svoj život.. Otišla sam tokom noći u kojoj nisam bila sigurna da li ću da dočekam naredni dan.", priča ona.

Poslije odlaska uslijedila je borba za strateljstvom nad djecom, koja i danas traje.

"Nemam redovan kontakt sa njima iako imamo podijeljeno starateljstvo, ali u tim kontaktima vidi se razlika između verbalne i neverbalne komunikacije, vidi se njihova nesigurnost i strah da iskažu prave emocije prema meni. Obraćala sam se Centru za socijalni rad koji ne obraća dovoljno pažnje na manipulaciju sa djecom.Ni nakon odlaska iz porodičnog doma, nije našla  mir.", kaže ona

- Možete li udahnuti duboko?

"S jedne strane sam srećna što sam izašla iz začaranog kruga, s druge strane sam u problemu jer sam svjesna u kakvom su problemu moja djeca, a ja ne znam kako da im pomognem.", odgovara on za Novu M.

Njena borba tek predstoji i neće odustati od namjere da istraje. Za sve žene žrtve nasilja, ima i poruku.

Da čim prepoznaju vid nasilja da se obrate instituciji... da budu jake i hrabre jer to sigurno mogu...

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.