Đukanović: Politička snaga  DPS-a  istrajno i osmišljeno mijenjala  Crnu Goru
Đukanović na kongresu

Na Osmom kongresu

Đukanović: Politička snaga DPS-a istrajno i osmišljeno mijenjala Crnu Goru

Lider DPS-a Milo Đukanović kazao je da je partija na čijem je čelu politička snaga koja je osmišljeno i istrajno mijenjala Crnu Goru uvijek nabolje.

On je tokom Osmog kongresa DPS-a u Bemaks areni rekao da je DPS slijedila, kako je rekao, viziju u koju su utkani svi nacionalni interesi Crne Gore od očuvanja mira, do obnove nezavisnosti.

"30 godina kontinuirani politički proces, taj podvižnički potez, najtačnije je zvati emancipacijom crnogorskog društva", rekao je Đukanović.

Citirao je Nelsona Mendelu, koji je rekao "Uvijek izgleda nemoguće, dok se ne uradi", kao da se to, kako je rekao, odnosilo na Crnu Goru.

"U vrtlogu 90-ih, uprkos zavedenosti emocijom jugoslovenstva, suočeni sa izborom između rata i mira, odabrali smo mir i suživot svih vjera i nacija, i uspjeli da odbranimo tu vrijednost, što nikome nije pošlo za rukom", rekao je Đukanović.

VIIIKongresDPS6

On je rekao da je Crna Gora uspostavila održivost, a uskoro i potom odličan tempo razvoja crnogorske ekonomije.

Da se Crna Gora pokolebala krajem devedesetih godina, kako je rekao, NATO i EU bi nam danas bili veoma udaljeni, ako bi Crne Gore uopšte i bilo. 

Đukanović: Nastavljen dinamičan proces pregovora s EU

Sva postignuća Crne Gore rezultat su politike koju je predvodio DPS, prvih godina samostalno, a onda u aranžmanu sa partijama u koaliciji.

"Koristim priliku da iskreno zahvalim koalicionim partnerima za odgovoran i patriotski odnos prema našem zajedničkom državnom domu", rekao je Đukanović.

Kazao je da je DPS morala mijenjati od partije pokreta sa dominantnim komunističkim nasljeđem u kojoj je živjelo dvojno srpsko-crnogorsko osjećanje, do danas - organizovanem, moderne i snažne građanske partije lijevog centra.

"Sposobna da prepoznaje matične političke procese na globalnoj, evropskoj i regionalnoj sceni", istakao je Đukanović.

Govoreći o periodu između dva kongresa, Đukanović je rekao da su ga obilježili snažni pritisci dijela domaće javnosti, podržane sa strane, kako bi se promijenio kurs Crne Gore, odnosno članstvo u NATO alijansi.

"Svakodnevno, duže od godinu, pojačavala su se prijeteća upozorenja što joj se može dogoditi ako nastavi evroatlantskim putem razvoja", rekao je Đukanović. 

Članstvo u NATO kruna reformskih napora

Crna Gora, kako je poručio, nikad neće dozvoliti da se u ime prošlosti zatire njeno pravo na bolju i srećniju budućnost.

Članstvo u NATO bila je kruna naših reformskih napora na usvajanju visokih demokratskih standarda: "Nastavljen je dinamičan proces pregovora s EU, otvaranje poglavlja je suštinski završena".

Đukanović kaže da je i danas Crna Gora neupitni lider integracije regiona, dosljednja da ispuni sve uslove za članstvo.

Ukazao je na značajne investicije koje se danas realizuju Crnoj Gori, te milionske investicije otkad je naša zemlja postala članica NATO saveza.

"Istraživanje nafte i gasa u našem podmorju je u toku, sa optimističkom projekcijom ishoda", rekao je Đukanović.

VIIIKongresDPS2

Razvijaju se, kaže, Porto Montenegro, Luštica bej, Portonovi, a planirani su još mnogi projekti koji će promijeniti Crnu Goru kao elitnu turističku destinaciju.

Đukanović je rekao da bi sve bilo lakše kad bi na poslu evropeizacije imali na drugoj strani pertnera koji nas podstiče.

"Nažalost EU je suočena s krizama, migracijama, Bregzitom... a još nema ni nagovještaja u kom bi pravcu išao scenario prevazilaženja ugrožene globalne konkurentnosti Evrope. Retorički, Brisel afirmiše politiku proširenja EU, ali ona je voljom pokazuje se važnijih centara političke moći suštinski zaustavljena, ili prolongirana na duži rok", rekao je Đukanović.

To nas, kako je rekao, više brine nego što nas brine dinamike proširenja kao Balkance.   

"Usred te konfuzije, mi i dalje vidimo ujedinjenu Evropu kao jedinu realnu šansu njenog prestiža", ističe Đukanović. 

Đukanović uoči početka kongresa podsjetio na posljedice razornog zemljotresa koji je pogodio Albaniju, uz obećanje da će naša zemlje nastaviti da pomaže susjednoj zemlji.

"Izražavamo im naše iskreno saučešće i želje za brz oporavak povrijeđenih", rekao je Đukanović, zahvalivši se predstavnicima partija iz Albanije koji prisustvuju kongresu uprkos, kako je rekao, nevoljama koje su zadesile tu državu.

Kongresu prisustvuju makedonski premijer Zoran Zaev, predsjednik SPO Vuk Drašković, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, te predsjednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić.

20191130111100c1bc93d7179a8d475250b322b6cffd04688023a704bad1124eba9c55078704a

Zaev, Drašković i Ljajić  na Osmom Kongresu DPS-a

Brajović: Pred Crnom Gorom nikad lakši izbor

Minutom ćutanja prisutni su odali poštu i preminulim članovima DPS-a između dva kongresa.

Lider Socijaldemokrata Ivan Brajović kazao je da nikada Crna Gora u svom milenijumskom trajanju nije imala lakši izbor kao što ga ima posljednjih i narednih godina.

"Da bira između prošlosti u kojoj je zalagala svoju slobodu i nezavisnosti i budućnosti u kojom sa svojom slobodom i nezavisnošću stvara nove saveze, kao što je NATO i EU", rekao je Brajović.

Na tom putu smo, kako je rekao, prirodni partneri, a ciljevi su ostvarivi jer imaju podršku građana.

"Odluke su na nama, a mi sigurno biramo progres. Potreban nam je bolji životni standard, Crnu Goru da učinimo bogatijom, da radimo na prevazilaženju podjela u zemlji. Svi moramo tražiti nova rješenja", rekao je Brajović.

U svemu tome, smatra on, DPS ima najveću odgovornost kao najveća partija crnogorske političke scene.

771227544819266993402836987274245646581760n1

Ivan Brajović, foto: RTCG

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poželio je uspješan kongres DPS-u, uz ocjenu da je pod rukovodstvom DPS-a i Đukanovića lider u ovom dijelu Zapadnog Balkana.

"Vi ste i lider po ekonomskom rastu i BDP-u", rekao je Zaev.

20191130111124655350c868f8054b84964b68bded3a8d848ec23dc9e688b24473b56a5b360473

Foto: Boris Pejović

Politički direktor Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić rekao je da su se BS i DPS srele još 2006. na istorijiskoj prekretnici - obnovi nezavisnosti Crne Gore.

780498484566868585892502780359220938145792n

Suljo Mustafić, foto: TRCG

"To partnerstvo koje uvažava razlike traje više od decenije. Ponosni smo na zajednički ostvarena istorijska pregnuća, očuvanu multietničku stabilnost, ulazak u NATO i učešće predstavnika manjinskih naroda u institucijama države", rekao je Mustafić.

VIIIKongresDPS4

Lider Liberalne partije (LP) rekao je da još od kraja 1997. godine i predsjedničkih izbora, kad su liberali presudno podržali kandidata Đukanovića, traje saradnja politike liberala i DPS-a, koja je od tada na sličnom crnogorskom i evropskom kursu.

"Nakon borbi koje su utemeljile magistralne pravce razvoja moramo raditi na ekonomskom razvoju. Na tom putu LP kao članica ALDE saveza biće iskren partner DPS-a i naših bliskih politika", rekao je Popović.

78925141553466275450979549561380718510080n

Andrija Popović, foto: RTCG

On se zahvalio DPS-u na veoma plodnoj saradnji između dvije partije, koa će se, kako vjeruje, nastaviti i u narednom periodu.

Po svim vrijednostima, kaže on, Crna Gora je već dio Evropske unije.

Adrijan Vuksanović iz HGI kazao je da je ponosan an rezultate koje su zajednički ostvarili. Podsjeća da je u Crnoj Gori sačuvan mir, a da je civilizovana država povratila svoju nezavisnost.

"Ono što je posebno bitno da naglasim je da sam radostan što smo ušli u NATO i što su Hrvatska i Crna Gora dvije prijateljske zemlje", rekao je Vuksanović.

770316405849874987347684619319206104530944n

Adrijan Vuksanović, foto: RTCG

DPS je saopštio da je današnji kongres najveći u istoriji te partije.

Kongres će danas izabrati i Glavni odbor od 146 članova, Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor.

Na Osmom kongresu DPS-a biće 3.000 učesnika i domaći i inostranih gostiju.

Na kongresu je prikazan i film u kojem se navodi da su izbornu 2016. godinu obilježili rušilački protesti opozicije u organizaciji DF-a, dok je izborni dan održan u atmosferi nezapamćenih inostranih pritisaka, dok je kulminirao pokušajem državnog udara, što je predmet sudskog postupka.

U filmu se podsjeća da, uprkos pritiscima inutra i spolja, politički protivnici nijesu uspjeli da spriječe članstvo Crne Gore u NATO, jer je Crna Gora 5. juna 2017. postala članica najmoćnijeg političkog saveza.

Ukazuje se na ubrzan i dinamičan ekonomski rast Crne Gore.

Podsjećamo, Đukanović, koji je i predsjednik Crne Gore, jedini je kandidat za funkciju šefa stranke, a kandidat za njegovog zamjenika je Duško Marković, koji je premijer od izbora 2016. godine.

Glavni odbor DPS je utvrdio listu kandidata za stranačke funkcije, na kojoj je više od polovine novih lica - privrednika, ljekara, sportista, studenata.

VIIIKongresDPS3

Na listi nema bivših gradonačelnika Podgorice Slovoljuba Stijepovića i Miomira Mugoše, ni bivšeg ministra spoljnjih poslova Milana Roćena. Oni su glavni akteri nekih od afera, a nema ni bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, ni guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića.

DPS je na vlasti u Crnoj Gori od uvođenja višepartijskog sistema ili preimenovanja Saveza komunista 1990. godine, a Milo Đukanović šef partije već 21 godinu, od 1998. godine i rascepa u vladajućoj stranci, kada je njen dotadašnji predsjednik Momir Bulatović (1956-2019.) formirao Socijalističku narodnu partiju.

Izvor:RTCG/Vijesti/Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.