Cijene nafte pale prema 63 dolara
Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale prema 63 dolara

Cijene nafte pale su u petak prema 63 dolara u prigušenoj trgovini na međunarodnim tržištima uoči Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), budući da trgovci ne očekuju značajnije ograničenje snabdijevanja na sastanku vodećih proizvođača u Beču.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,48 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 58,07 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovina je slabašna uoči Dana zahvalnosti u SAD-u te se pažnja polako preusmjerava na iduću sedmicu kada će se u Beču sastati članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, kako bi razmotrile proizvodnu strategiju za predstojeći period.

Očekuje se da će proizvođači za nekoliko mjeseci produžiti važeći sporazum o ograničenju snabdijevanja za 1,2 miliona barela dnevno, ali ne i dogovoriti značajnije smanjenje proizvodnje.

Naftna tržišta koči i jači dolar, koji poskupljuje naftu za imaoce drugih valuta. Dodatni pritisak stvara i upozorenje Kine SAD-u da će odgovoriti "odlučnim protivmjerama" na službeno iskazivanje podrške antivladinim demonstrantima u Hong Kongu.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 63,94 USD, što znači da je pala 46 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.