Radnicama u Japanu dali bedževe koje nose kad imaju menstruaciju (FOTO)
Foto: WWD JAPAN

Radnicama u Japanu dali bedževe koje nose kad imaju menstruaciju (FOTO)

Radnice robne kuće u Japanu dobile su da nose bedževe koji pokazuju da imaju menstruaciju, ali se ta odluka sada preispituje.

Bedževi - na kojima je bio crtani lik poznat kao Mis Ciklus - predstavljeni su radnicama u oktobru.

Rukovodstvo je navodno imalo namjeru da omogući radnicama koje nose bedž da dobiju dodatnu pomoć ili duže pauze.

„Nikada nije bila namjera da one dijele informacije o menstruaciji sa kupcima", rekla je portparolka robne kuće BBC-u.

Zašto su uvedeni bedževi?

Prodavnica iz lanca robnih kuća Daimaru koja se nalazi u Osaki uvela je bedževe u oktobru za 500 zaposlenih u dijelu prodaje ženske garderobe.

Bedževi, koje nisu morale da nose sve žene, već su radnicama ponuđeni na dobrovoljnoj bazi, uvedeni su nakon predloga zaposlenih i otvaranja novog odjeljenja u prodavnici.

Bedž je trebalo da najavi otvaranje novog dijela prodavnice koji je posvećen „ženskom blagostanju", a otvoren je 22. novembra. Ipak, na bedžu je maskota „Seiri-han" (seiri znači menstruacija na japanskom).

Ideja rukovodstva je bila da se „poboljša radno okruženje", rekla je za BBC portparolka kompanije Daimaru Joko Higući.

Kako su reagovale radnice, a kako kupci?

Kada je rukovodstvo prodavnice 21. novembra saopštilo medijima veijst o bedževima, neki su pogrešno prenijeli da je ideja akcije bila da kupci - kao i kolege - znaju da li žena trenutno ima menstruaciju.

Izvršni direktor u Daimaru-a koji je želio da ostane anoniman rekao je lokalnim medijima da je bilo „mnogo pritužbi" javnosti, pri čemu se „neke od njih odnose na uznemiravanje".

Neke radnice nisu vidjele smisao bedževa ili su ih nerado nosile, rekla je Higući.

„Ali drugi komentari su bili pozitivni", dodala je. „Ako vidite da koleginica ima menstruaciju, mogli biste da joj ponudite da ne nosi teške stvari ili da joj predložite da pravi duže pauze, a ta podrška bila bi obostrana."

Higući je dodala da su neki kupci zvali da pruže podršku.

Šta se dešava sada?

Daimaru ne ukida politiku bedževa, već je preispituje.

Higući je rekla da će smisliti drugačiji način dijeljenja ovih informacija - bez objavljivanja u javnosti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.