Popović u Parlamentu Francuske: Da konačno razmislimo o novom konceptu liberalizma i slobode za 21. vijek

Popović u Parlamentu Francuske: Da konačno razmislimo o novom konceptu liberalizma i slobode za 21. vijek

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović, kao gost Narodne Skupštine Francuske Republike, učestvuje na međunarodnoj Konferenciji „Povratak Evropi, 1989.-2019.“ u Parizu.

O oporavku demokratije u Istočnoj i Srednjoj Evropi te posljednjih 30 godina tranzicije i demokratizacije nakon pada gvozdene zavjese govore poslanici Evropskog parlamenta ali i država Istočne i Jugoistočne Evrope, dok je poslanik LP Popović jedini poslanik iz Crne Gore na ovom prestižnom međunarodnom skupu, saopšteno je iz Liberalne partije.

Popović se danas susreo i sa potpredsjednikom francuskog Parlamenta Silvianom Vasermanom kao i poslanikom Frederikom Petitom ispred grupe predsjednika Makrona koja je dio saveza liberala Evrope sa ALDE, čiji je LP član.

Govoreći na panelima o kraju starog sistema i utopije i kreiranju novih elita i nacionalnog sjećanja Popović je kazao da u svakom vremenu elite su odraz društva i njegovih vrijednosti ali je i društvo i njegova većina odraz onoga što jesu njihove elite.

"Postavlja se pitanje kakvo društvo su nam ostavile stare elite ali i kako danas takvo društvo grade nove elite i u kojem smjeru?", pitao je Popović.

Popović je, u diskusiji o budućnosti Evrope, naveo i da iskustvo zapadnog Balkana govori o važnosti stalne borbe za slobodu i otvoreno društo i da decenije progresa ne moraju da znače ništa i mogu da se uruše preko noći.

"Naravno, ukoliko se stalno iznova i iznova ne gradi kultura dijaloga, kritičke svijeti i stalnog prisjećanja na tjekovine slobode i onoga što donosi njen gubitak. Mnoge balkanske države nijesu prošle proces kompletne demokratske tranzicije, čak i neke koje su dio EU, i ne može se reći da su konsolidovane demokratije. Važan segment koji je kočio taj proces jeste bio i odbijanje suočavanja sa prošlošću", kazao je Popović.

Predsjednik LP govorio je i o važnosti pronalaženja novog koncepta slobode.

„Zato je potrebno da konačno razmislimo o novom konceptu liberalizma prilagođenom 21. vijeku a ne 19. ili 20. koji i dalje slijedimo. Nova liberalna paradigma, vjerujem, biće od velikog značaja za liberalne i demokratske snage i veliki izazov u budućnosti od kojeg će zavisti i koji će pokazati da li smo sposobni da zazuzemo novi politički prostor i ponudimo građanima novu koncept slobode ili ćemo taj prostor prepustiti autoritarnom i nedemokratkom populizmu i demagogiji", kazao je Popović.

Na međunarodnoj konferenciji francuskog Parlamenta i fondacije Konrad Adenauer u Parizu govorili su i poslanici Evropskog Parlamenta, ALDE saveza liberala, ali i poslanici iz Njemačke, Poljske,Češke,Srbije,Francuske, Hrvatske, Bugarske, Austrije,Albanije,Slovenije i drugi, dok je iz Crne Gore jedini poslanik bio Andrija Popović, lider LPCG. Popović se ovom prilikom susreo i sa ambasadorom Crne Gore u Francuskog, Ivanom Ivaniševićem,koji je učesnik ove značajne Konferencije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.