Crna Gora u mnogim kategorijama lider u regionu
Sa sastanka

U 2019. porastao stepen zadovoljstva građana pruženim uslugama na 66%

Crna Gora u mnogim kategorijama lider u regionu

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, povodom tri godine rada Ministarstva javne uprave danas je sa saradnicima održala sastanak sa predstavnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

Predstavljajući ključne rezultate iz oblasti reforme javne uprave u protekle tri godine, ministarka Pribilović je istakla da je, uz podršku Vlade Crne Gore, Ministarstvo javne uprave iniciralo i realizovalo brojne aktivnosti u pravcu unapređenja rada javne uprave i postizanja cilja Strategije reforme javne uprave – da javna uprava bude efikasna, ekonomična i transparentna.

pribilovic

Pribilović je ocijenila da su, osnivanjem Ministarstva javne uprave 2016. godine, storeni uslovi da se proces reforme javne uprave intenzivira u Crnoj Gori.

„Trenutno se odvija više aktivnosti u Crnoj Gori, sa ciljem da se svi sistemi konsoliduju i omogući građanima i privredi da dobiju kvalitetnu i brzu uslugu od strane javne administracije i na taj način smanje biznis barijere“ - kazala je Pribilović.

Pribilović je naglasila da je Vlada Crne Gore  posvećena digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave.

"Primjena informacionih tehnologija, interoperabilnost, elektronska uprava, otvoreni podaci predstavljaju osnovu za unapređenje rada javne uprave, dalju modernizaciju i transparentnost njenog rada, kao i povećanje efikasnosti i kvaliteta njenih usluga. U oblasti pružanja usluga, u periodu 2016-2019. fokus je bio na unapređenju eUprave i kreiranju elektronskih usluga. Uspostavljen je jedinstveni informacioni sistem za elektronsku razmjenu podataka između državnih organa i organa državne uprave – uspostavljeno je 6 ključnih registara“, saopštila je ona.

Istovremeno, Ministarstvo javne uprave je pokrenulo aktivnosti na uspostavljanju Nacionalnog identifikacionog dokumenta u Crnoj Gori'', kazala je Pribilović.

Ona je istakla da napredak koji su ostvarili pokazuje da je zadovoljstvo građana pruženim uslugama u Crnoj Gori poraslo najviše u regionu.

"Tako je u 2019. porastao stepen zadovoljstva građana pruženim uslugama na 66% u odnosu na 2017. kada je procenat iznosio 42%.Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave će progresivno raditi na aktivnostima koje su identifikovane kao značajne u cilju daljeg unapređenja javne uprave“, zaključila je Pribilović.

Na sastanku su govorili i Gregor Virant, direktor SIGMA-e i Herman Špic, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

141

Herman Špic, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, saopštio je da je uspostavljanje Ministarstva javne uprave  bio strateški odgovor  Vlade Crne Gore na potrebu intenziviranja procesa reforme javne uprave, stvaranjem sistema koji će građanima obezbijediti bržu, bolju i jefitiniju uslugu. On je kazao da je Evropska komisija podržala reformu javne uprave u Crnoj Gori s programom od 15 miliona eura, te dodatnih 11,8 miliona eura za reformu upravljanja javnim finansijama.

„Ministarstvo javne uprave sprovodi ne samo duboku transformaciju u odnosima s građanima i privredom, već i u strukturi i organizaciji javne uprave. Ključni rezultat  je pomak sa zakonodavstva na implementaciju u pogledu ispunjavanja indikatora reforme javne uprave do stvarnog uticaja reforme na život građana“ - kazao je Špic. 

On je ocijenio da je u protekle tri godine pravni okvir u oblasti službeničkog sistema na centralnom i lokalnom nivou značajno poboljšan stvaranjem uslova za zapošljavanje i napredovanje u karijeri na temelju zasluga, te da je državna uprava reorganizovana smanjenjem broja  organa uprave i uspostavljanjem jasnih linija odgovornosti.

„Digitalna revolucija postala je prioritet ove adminisatracije, koja prepoznaje potrebu radikalnih promjena svojih poslovnih procesa kao načina za podsticanje društvenog i ekonomskog razvoja“, kazao je Špic.

Istakao je da je Plan optimizacije usporio je rast zaposlenosti u javnoj upravi, ali je ukazao i na nedostatke u sistemu koje je potrebno riješiti.

"Istovremeno, javna rasprava koja je u toku o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama ponovno je dokazala važnost transparentnosti i odgovornosti javne uprave", kazao je Špic.

Direktor SIGMA-e, Gregor Virant, je saopštio da skoro svi indikatori pokazuju da je Crna Gora u mnogim kategorijama lider u regionu, i ne samo kada je riječ o javnoj upravi, već i šire, u smislu BDP-a, vladavine prava, unapređenja poslovnog ambijenta, u smislu kompetitivnosti itd.

Virant je ocijenio da je osnivanje Ministarstva javne uprave bio odličan potez Vlade Crne Gore, te da  je time pokazala kako je reforma javne uprave jedan od  političkih prioriteta i jedan od fundamentalnih procesa proširenja Evropske unije.

„Ministarstvo javne uprave je za tri godine ostvarilo mnogo toga, postignut je veliki napredak u raznim oblastima, uspostavljen je jedan kvalitetni zakonodavni okvir u oblasti organizacije javne uprave na centralnom nivou, u tom smislu Crna Gora je bolja od mnogih država članica EU. Što se tiče preglednosti tiplogije organa javne uprave, ostvaren je napredak u oblasti državne službe, zapošljavanja zasnovanog na zaslugama i uspostavljen je kvalitetan mehanizam monitoringa i evaluacije reforme javne uprave''- kazao je Virant.

On je ocijenio  da je zadovoljsto građana pruženim uslugama u posljednjih nekoliko godina znatno poraslo, te da su SIGMA-ina mjerenja 2019. godine pokazala znatan napredak Crne Gore u odnosu na 2017. pogotovo u oblasti pružanja usluga i da u segmentu koji pokazuje razvijenost javne uprave Crna Gora drži relativno dobre pozicije.

Događaj je organizovan u okviru Projekta "Efikasna interna i eksterna komunikacija Strategije reforme javne uprave“, koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je Ministarstvo javne uprave Crne Gore, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.