Multimedijalni vodič za žrtve nasilja u porodici (Video)

„Nasilje u porodici - Putokaz ka izlazu“

Multimedijalni vodič za žrtve nasilja u porodici (Video)

Kratki dokumentarni film „Nasilje u porodici - Putokaz ka izlazu“ autora Zorana Zonja Markovića, koji predstavlja multimedijalni vodič za žrtve nasilja u porodici urađen je u okviru zajedničke inicijative Sistema UN i Vlade Crne Gore povodom ovogodišnje kampanje 16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Četvorominutni film ilustruje put žrtve ka izlasku iz situacije nasilja kao i strukturu sistemskog odgovora na nasilje, odnosno aktere društva koji žrtvama nasilja u porodici mogu da pruže pomoć i podršku. Film je urađen na osnovu Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici koji je na snazi od 1. januara 2019. godine,pojašnjavaju iz Sistema UN u Crnoj Gori.

Autor filma, scenarista i reditelj Zoran Marković Zonjo, očekuje da će film uticati na izvjesne promjene u društvu.

„U posljednje vrijeme čini mi se da marginalizovane grupe u našem društvu postaju sve vidljivije i da uspijevaju da ostvaruju svoja prava. Nasilje nad ženama u porodici je još uvijek veliki tabu u crnogorskom društvu. Nadam se da će ovaj film to promijeniti“, kazao je on.

Nasilje nad ženama predstavlja jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava. Može biti fizičko, seksualno, psihološko i ekonomsko. Prema istraživanju UNDP Crna Gora, svaka druga žena bila je žrtva nasilja makar jednom u svom životu. Većina žrtava ne prijavljuje nasilje – dvije trećine njih iz straha od posljedica, a jedna četvrtina zbog osjećaja sramote - upozoravaju iz UNa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.