Rekord: Sako koji je kreirao Sen Loran prodat za 328.000 eura

Rekord: Sako koji je kreirao Sen Loran prodat za 328.000 eura

Ženski sako visoke mode koji je kreirao Iv Sen Loran kao omaž Van Gogovim "Suncokretima" prodat je na aukciji u kući Kristi za 328.000 eura, što je svjetski rekord za komad čuvenog kreatora.

Taj sako se smatra vodećim u istoriji mode, a kupila ga je Nacionalna galerija Viktorija u Melburnu, u Australiji.

Sako koji je juče prodat na aukciji je napravljen za privatnu klijentkinju i procijenjen je na izmedju 80.000 i 120.000 eura, što ga je već činilo jednim od najskupljih komada visoke mode na svijetu, prenosi N1 pozivajući se na Betu.

Sako je predstavljen u kolekciji proljeće-ljeto 1988. godine, potpuno je ručno izvezen, na njemu se radilo 600 sati, postavljen je svilenim satenom, i naprevljena su samo četiri primjerka.

Primjerak koji je na revijama nosila top model Naomi Kempbel se čuva u kolekcijama muzeja Iv Sen Loran, među kultnim komadima kreatora koji je takođe bio inspirisan Van Gogovim Irisima za drugi model.

U januaru je u Parizu sako iz kuće Iv Sen Lorana, na temu Irisa, koji je pripadao libanskoj poslovnoj ženi Muni Ajub, prodat za 175.000 eura, četiri puta više od gornje procjene, na aukciji koju je organizovala kuća Kornet iz Sen Sira.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.