Bez tačne adrese ne može se zaključiti birački spisak
ilustracija

Oznaka b.b. ne može biti zamjena

Bez tačne adrese ne može se zaključiti birački spisak

Nadležni državni organ ne može zaključiti birački spisak ukoliko spisak ne sadrži kumulativno sve podatke u skladu sa zakonom, i to, između ostalog, lično ime birača, l ičnu fotografi ju (u boji) birača formata kao na ličnoj karti, jedinstveni matični broj birača i ime jednog od roditelja, predloženo je Odboru za sveobuhvatnu reformu izbrnog i drugog zakonodavstva.

U pitanju je predlog Demokratske Crne Gore, kojim se kao obavezni podaci za zaključivanje biračkog spiska traže i datum i mjesto rođenja, državljanstvo, pol, mjesto prebivališta i puna adresa, u skladu sa Zakonom o registrima prebivališta i boravišta, piše Dan.

Kako su saopštili iz Demokratske Crne Gore, zakon je jasan: potreban je kućni broj i broj stana, a oznake "b.b." ne mogu biti zamjena za te podatke.

"U cilju prikrivanja manipulacija i unaprijed smišljenih izbornih prevara, državni organi su godinama po nalogu DPS-a zaključivali birački spisak potpuno nezakonito, ne osvrćući se čak ni na jasno vidljive nedostatke u njegovoj sadržini. Nakon što MUP, koji nekontrolisano upravlja svim bazama podataka građana, upiše nove ili sačuva postojeće fantom birače i pređe preko brojnih nezakonitosti, ondonosi rješenje o njegovom zaključenju. Tim činom državni organ daje puni legalitet biračkom spisku uprkos tome što je pun manjkavosti i omogućava njegovu upotrebu u izbornom procesu", ukazali su iz Demokratske Crne Gore.

Podsjećaju da je MUP zaključivao birački spisak uprkos činjenici da u njemu više od 290.000 građana nema adresu u skladu sa zakonom.

"Zakonom o registrima prebivališta i boravišta propisano je da adresa sadrži naziv glavnog grada, prestonice ili opštine, naseljenog mjesta ili naselja, ulicu, kućni broj i broj stana. Postavlja se pitanje kako je MUP donosio rješenje o zaključenju biračkog spiska, ako više od polovine upisanih birača nije imalo zakonitu adresu. Dakle, nisu bili ispunjeni ni minimalni uslovi za njegovu zakonitost", istakli su iz Demokratske Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.