Gojaznost u populaciji djece u CG dostigla epidemijske razmjere
Ilustracija

Gojaznost u populaciji djece u CG dostigla epidemijske razmjere

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori organizovaće sjutra multisktorski sastanak na temu “Program - voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole - put zdravih navika i boljeg zdravlja od ranog djetinjstva” u hotelu Hilton u Podgorici.

U uvodnom dijelu, prisutnima ce se obratiti Milutin Simović, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja,  Kenan Hrapović, ministar zdravlja i Mina Brajović, šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori.

Nakon toga, eksperti SZO predstaviće epidemiološki profil gojaznosti u populaciji djece u Evropi i u Crnoj Gori, kao i relevantna komparativna iskustva zemalja članica EU u sprovođenju Program - voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole.

"Gojaznost u dječijoj populaciji predstavlja jedan od najozbiljnijih javno-zdravstvenih izazova današnjice na globalnom nivou. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju da učestalost gojaznosti u gotovo svim zemljama svijeta alarmantno raste", saopšteno je iz SZO Kancelarije u Crnoj Gori.

Gojaznost u populaciji djece u Crnoj Gori dostigla je kako dodaju epidemijske razmjere.

"Ovo potvrđuju i posljednji rezultati Nacionalnog istraživanja o gojaznosti u populaciji djece, koje je ekspertski i finansijski podržala Svjetska zdravstvena organizacija, a sproveo Institut za javno zdravlje u toku 2016.god. Rezultati istraživanja ukazuju da 18.1% djece uzrasta 7 godina u Crnoj Gori ima prekomjernu kilažu , dok je17.1 % djece ovog uzrasta je gojazno", navodi se u saopštenju.

Promovisanje adekvatne ishrane, fizičke aktivnosti i borba protiv epidemije gojaznosti u populaciji djece predstavlja jedan od strateških prioriteta Vlade Crne Gore.

"Donošenjem Odluke o uspostavljanju Nacionalnog savjeta za kontrolu hroničnih oboljenja, Vlada Crne Gore obavezala se da će insistirati na promociji multisektorske saradnje i sprovođenju sveobuhvatnog “paketa” intervencija utemeljenih na podacima i dokazima, kako bi se  preokrenuo trend gojaznosti i djelovalo  na druge riziko faktore i uzroke prijevremenog mortaliteta", navodi se iz SZO Kancelarije u CG.

U novembru 2019.god, Ministarstvo poljoprivrede započelo je sa pilotiranjem „Programa - voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole“ u školama:  OŠ „Vuko Jovović“ iz Danilovgrada, OŠ „Radomir Mitrović“, OŠ „Vukašin Radunović“ i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana, OŠ „Risto Ratković“ i OŠ „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja i OŠ „Risto Manojlović“ iz Kolašina. Shodno konceptu Programa planirana je besplatna distribucija svjezeg voća, povrća i mlijeka za škole kako bi se uticalo na usvajanje zdravih prehrambenih navika u ranom uzrastu. Program se realizuje u saradnji sa ministarstvom zdravlja i ministarstvom prosvjete.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.