Vlada donijela više prostorno-planskih dokumenata
Sa sjednice Vlade

Evo o kojima je riječ

Vlada donijela više prostorno-planskih dokumenata

Vlada je na današnjoj sjednici donijela više odluka o izradi prostorno-planskih dokumenata.

Odlukom o izmjeni Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje stvoriće se uslovi da se preispita postojeće plansko rješenje, uz uvažavanje zaključaka Zajedničke savjetodavne misije Centra za svjetsku baštinu i IUCN-a za dobro svjetske baštine Nacionalni park Durmitor, kako bi se došlo do planskog rješenja koje će se zasnivati na usmjerenom i kontrolisanom razvoju, koristeći na održiv način prirodne, kulturne i stvorene potencijale ovog područja.

"U sklopu ovakvog opredjeljenja, pored ostalog, na skijalištu Savin kuk neophodno je značajno redukovanje broja i kapaciteta žičara i skijaških staza, bez pretenzija ka masovnom skijališnom turizmu", saopšteno je iz Vlade.

Odluka o izradi Detaljnog urbanističkog plana „Lijeva obala Lima”, opština Berane će kako se navodi u saopštenju obezbijediti stvaranje preduslova za poboljšanje sadržaja društvenog standarda i komunalne infrastrukture, što obuhvata i definisanje lokacije i uslova za izgradnju centra kulture, plan infrastrukturnog opremanja prostora, definisanje zelene i zaštitne površine, kao i zone zaštite rječnog korita u zahvatu plana.

Osnovni cilj Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o izradi Izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Dio Sektora 27 i Sektor 28” je iznalaženje novog urbanističkog rješenja za prostor Krašića, posebno u dijelu faznosti realizacije plana i usklađivanja sa važećom regulativom.

"Sastavni dio programskog zadatka je i urbana rekonstrukcija i sanacija prostora koji je dijelom izgrađen, kao i očuvanje javnog karaktera morskog dobra sa planiranim pristupima",saopšteno je.

Odluka o donošenju Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Industrijska zona KAP-a” u Podgorici usmjerena je ka povećanju vrijednosti industrijske proizvodnje u smislu viših faza prerade, uz optimizaciju industrijskih sistema kako bi se stvorili uslovi za obezbjeđenje kratkoročne stabilnosti i dugoročne održivosti industrijske proizvodnje.

"Prilikom razmatranja Odluke naglašeno je da se na ovom prostoru očekuje intenziviranje procesa strukturnog prilagođavanja i restrukturiranja industrijskog sektora u cilju formiranja efikasne strukture industrije i njenog prilagođavanja standardima kvaliteta u domenu životne sredine kao i u cilju podsticanja povećanja proizvodnje i razvoja određenih oblasti industrije, privlačenja investicija i stvaranja povoljnijih uslova za razvoj određenih područja", navode iz Vlade.

Odlukom o donošenju Izmjena i dopuna Prostorno – urbanističkog plana Opštine Danilovgrad u dijelu generalne urbanističke razrade Spuž obezbijeđeni su uslovi za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u svrhu izgradnje konjičkog kluba u sklopu sportsko-rekreativnog kompleksa i stvoreni su uslovi za izgradnju objekta osnovne djelatnosti sa pratećim objektima i neophodnim sadržajima.

Vlada je utvrdila i Nacrt lokalne studije lokacije „Glavatičići” opština Kotor s Programom održavanja Javne rasprave, u trajanju od 30 radnih dana. Prema programskom zadatku, LSL treba obezbijedi uslove za razvoj turizma na ovom području, uz poštovanje principa uređenja, zaštite i korišćenja prostora.

"Donijet je Program izgradnje kolektorskih sistema i postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda. Ovim Programom, koji se donosi do 2022. godine i u direktnoj je vezi sa Planom upravljanja komunalnim otpadnim vodama u Crnoj Gori (2020-2035) kao krovnom dokumentu u ovoj oblasti, utvrđeni su operativni ciljeni: sanacija i zamjena dotrajalih segmenata sistema za sakupljanje otpadnih voda, proširenje mreže sakupljanja otpadnih voda na područja bez adekvatnih usluga i obezbjeđenje adekvatnog prečišćavanja komunalnih otpadnih voda", saopšteno je.

Ovim dokumentom je predviđena realizacija projekata višegodišnjeg karaktera u ukupnom iznosu od oko 157 miliona eura, od čega će se 96 miliona eura finansirati iz kredita, 38 miliona eura iz donacija, dok su ostalo interna sredstva (23 miliona eura, od čega je oko 9.8 miliona eura predviđeno iz Kapitalnog Budžeta, dok je ostalo 13 miliona predviđeno iz Budžeta jedinica lokalne samouprave).
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.