Posljedice nedavnog zemljotresa u Albaniji, foto: AP

Mitrović ocijenio

"Živimo na takvom području gdje se mogu očekivati potresi veće jačine od onih koji su pogodili Albaniju i Grčku"

Živimo na takvom području gdje se mogu očekivati potresi veće jačine od onih koji su pogodili Albaniju i Grčku, a u pitanju su zemljotresi koji mogu biti snage i do sedam stepeni po Rihterovoj skali, kazao je direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović.

On je u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore rekao da je velika odgovornost na graditeljima, kako bi gradili bezbjedne objekte.

"Imamo slučajeve u svijetu gdje su potresi preko 10 stepeni po Merkalijevoj skali u Japanu, pa gledamo snimke kako se trese cijela zgrada, a ništa se ne ruši", rekao je Mitrović, napominjući da je takva gradnja zasigurno skuplja.

Nikada se, kako je rekao, ne može predvidjeti kada će se desiti zemljotres, jer nauka još nije dala odgovor šta se to dešava u unutrašnjosti zemlje.

"Najopasniji su tektonski zemljotresi, koji nastaju kao posljedica sudaranja tektonskih ploča. Ne može se u budućem vremenu predvidjeti vrijeme zemljotresa i glavnog udara. Teško je pratiti procese u atmosferi, a kamo li procese u unutrašnjosti zemljine kore", pojasnio je Mitrović.

Potrebno je, kaže, ne paničiti jer znamo da živimo na području gdje nas potresi ne iznenađuju.

"Dobro je da ima manjih zemljotresa koji prazne energiju da ne bi došlo do nekog velikog zemljotresa, oni smiruju tlo zapravo", rekao je Mitrović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.