Đukanović: Za demokratski napredak i slobodu jednako odgovorni i mediji i državni organi
Foto: Predsjednik.me

Na svečanoj akademiji organizovanoj povodom Dana RTCG

Đukanović: Za demokratski napredak i slobodu jednako odgovorni i mediji i državni organi

Radio-televizija Crne Gore od danas radi na novoj digitalnoj tehnologiji, a to je i simbolički pokazatelj napretka države, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na svečanoj akademiji organizovanoj povodom Dana RTCG i povodom prelaska na HD signal.

"Mislim da iznosim stav velike većine građana kada kažem da RTCG kroz istinite, pouzdane i pravovremene informacije značajno utiče na poboljšanje života zajednice i stvaranje pozitivne atmosfere u društvu. Time RTCG postaje partner i oslonac državnim organima, političkim i društvenim subjektima, stvaralačkoj zajednici i građanima u izgradnji boljeg društva", rekao je Đukanović.

RTCG, kako je dodao, nije samo ugledna medijska kuća, od 2002.  nacionalni Javni servis građana Crne Gore, već prije svega nezaobilazna društvena institucija obrazovanja, kulture, nauke i demokratije u našoj zemlji.

"RTCG je bila i ostala snažan promoter temeljnih vrijednosti savremene Crne Gore. Afirmisanjem crnogorske milenijumske državnosti, antifašizma, tolerantnog i skladnog multinacionalnog, multikulturnog i multireligijskog društva Crne Gore i kroz posebne programske sadržaje na albanskom jeziku, kao i emisijama za Rome i za lica sa posebnim potrebama, RTCG je dala nemjerljiv doprinos mirnom i demokratskom procesu obnove državne nezavisnosti 2006. i njenom napretku na evropskom putu i članstvu u NATO. Satelitski program je značajno doprinio informisanju naših iseljenika u svijetu i njihovoj vezanosti za Crnu Goru", rekao je Đukanović.

RTCG je bila i ostala snažan promoter temeljnih vrijednosti savremene Crne Gore, kazao je Đukanović.

"Afirmisanjem crnogorske milenijumske državnosti, antifašizma, tolerantnog i skladnog multinacionalnog, multikulturnog i multireligijskog društva Crne Gore i kroz posebne programske sadržaje na albanskom jeziku, kao i emisijama za Rome i za lica sa posebnim potrebama, RTCG je dala nemjerljiv doprinos mirnom i demokratskom procesu obnove državne nezavisnosti 2006. i njenom napretku na evropskom putu i članstvu u NATO. Satelitski program je značajno doprinio informisanju naših iseljenika u svijetu i njihovoj vezanosti za Crnu Goru", istakao je on.

fdbfdg

Đukanović je, podsjećajući na istoriju Radio-Televizije Crne Gore i na njen doprinos i značaj za savremeno crnogorsko društvo, izrazio duboko uvjerenje da će dalji tehnološki, finansijski, profesionalni, kadrovski i statusni razvoj RTCG doprinijeti njenom pozicioniranju kao oslonca i predvodnika u stvaranju bolje Crne Gore.

"Zato moramo uraditi sve da se RTCG razvija kao moderan i nacionalni Javni emiter. Posljednjih nekoliko godina za modernizaciju i tehnološke inovacije Javnog servisa iz državnog budžeta izdvojena su veoma značajna sredstva", kazao je Đukanović.

Rezolucijom Savjeta Evrope iz 1999. u vezi sa Javnim servisom, podsjeća, potvrđeno je da je za ispunjenje njegove misije neophodan stalni tehnološki napredak. 

"Moramo biti svjesni da su za demokratski napredak i slobodu jednako odgovorni i mediji i državni organi. Država je obavezna da stvori adekvatan zakonski i društveni ambijent za slobodne i profesionalne medije. No, normativno uređenje ne znači istovremeno i primjenu pravnih normi. Zato mediji, odnosno njihova uprava, uredništvo i novinari moraju da ih implementiraju tako što će svoje poslove obavljati u skladu sa zakonima, s profesionalnim kodeksom i moralnom odgovornošću", poručio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.