Foto: Vlada CG

Nuhodžić-Hatčinson

"Crna Gora dobar primjer afirmacije rodne ravnopravnosti u bezbjednosnom sektoru"

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije su posvećeni politikama Nato alijanse, a posebno pitanjima rodne ravnopravnosti i na tom planu postižu značajne rezultate, poručeno je na današnjem sastanku ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića sa specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara NATO-a za program „ Žene, mir i bezbjednost“ Kler Hatčinson.

Ministar je ovom prilikom istakao da se posebna pažnja posvećuje Akcionom planu za primjenu Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325-Žene, mir i bezbjednost.

Opredijeljenost Vlade Crne Gore da unapređuje rodnu ravnopravnost u sektoru bezbjednosti potvrđena je i značajnim brojem zaposlenih žena u MUP-u i Upravi policije, sa intencijom da se taj broj u skorijem periodu povećava.

"MUP i Uprava policije u kontinuitetu svojim djelovanjem i proaktivnim pristupom obezbjeđuju poštovanje principa rodne ravnopravnosti i nediskriminacije i time doprinose da svi zaposleni imaju jednake mogućnosti“, naglasio je ministar Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, potvrda posvećenosti MUP-a zaštiti žena su i rezultati u oblasti prevencije i zaštite od svih vidova nasilja.

"Cilj nam je da stvorimo društvo sa nultom tolerancijom na nasilje, a u tome nam pomažu civilni sektor, mediji i regionalni i međunarodni partneri", saopštio je ministar Nuhodžić.

Sastanak je bio prilika da ministar informiše i o novinama u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, na strateškom, normativnom i operativnom planu.

Specijalna predstavnica Generalnog sekretara NATO-a za program „Žene, mir i bezbjednost“ Kler Hatčinson je pohvalila dobre prakse koje crnogorsko društvo ima u oblasti rodne ravnopravnosti i istakla zadovoljstvo odgovornim odnosom MUP-a i Vlade Crne Gore prema ovoj temi.

Zajednički je ocijenjeno da su MUP i Uprava policije jačanjem transparentnosti i osnaživanjem integriteta službenika doprinijeli većem povjerenju građanki i građana Crne Gore u svoj rad, te konstatovano da su žene u Crnoj Gori ohrabrene da prijave nasilje i bilo koji vid diskriminacije.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.