Nije važno da li pušite pet cigareta ili paklicu dnevno podjednako štetno deluju na vaša pluća
Ilustracija

Nije važno da li pušite pet cigareta ili paklicu dnevno podjednako štetno deluju na vaša pluća

Da li ćete dnevno da pušite pet cigareta ili cijelu paklicu, to će imati gotovo podjednako štetan uticati na vaša pluća i prouzrokovati dugotrajne zdravstvene posljedice, pokazala je najnovija studija.

 Mnogi misle da pušenje nekoliko cigareta dnevno nije toliko opasno, ali istraživanja govore drugačije. Zato dobro razmislite prije nego što sledeći put uzmete cigaretu u ruke.

U istraživanju koje je objavilo The lancet respiratory medicine učestovalo je više od 25.000 ljudi, a akcenat je bio na funkciji pluća. Obavljeno je testiranje koliko mogu da udahnu i izdahnu pušači, bivši pušači i nepušači.

Naučnici su zaključili da nema velike razlike između onih koji malo puše i strastvenih pušača. Ali zaključili su i da se pluća veoma sporo regenerišu i da je potrebno gotovo 30 godina da se oporave.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.