Kompanija koja štampa novac za 140 zemalja svijeta pred bankrotom
Ilustracija

Kompanija koja štampa novac za 140 zemalja svijeta pred bankrotom

Engleska kompanija De La Rue, koja štampa novac za ukupno 140 država u svijetu, saopštila je da je na rubu kolapsa.

Kompanija je potvrdila da je aktivirala plan sanacije poslovanja, koji ne daje očekivane rezultate, prenosi Anadolija.

U saopštenju se navodi da kompaniji prijeti i proglašenje bankrota.

Kompanija s oko 2,5 hiljada zaposlenih štampa novac za 140 centralnih banaka u svijetu, uključujući i britansku Centralnu banku (BoE).

U prethodnih šest mjeseci kompanija je zabilježila gubitak od 9,2 miliona funti (GBP), odnosno 10,7 miliona eura, a dug kompanije je u drugoj polovini ove godine porastao na 170,7 miliona britanskih funti ili 199 miliona eura.

Nakon saopštenja, dionice kompanije De La Rue izgubile su 20,6 odsto vrijednosti na berzama.

De La Rue je u posao štampanja novčanica ušla daleke 1860. godine, kada je to radila za Mauritaniju, a trećina novca koji je trenutno u opticaju u svijetu je izašao iz štampača te posrnule kompanije.

U posrnulom engleskom gigantu nadali su se da bi stabilizaciju poslovanja mogli da ostvare štampanjem novih britanskih pasoša, nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju (EU), ali taj posao je na tenderu dobila konkurentska kuća Gemalto.

Kriza u kompaniji eskalirala je nakon što joj dug od 18 miliona britanskih funti odnosno 21 milion eura nije platila Venecuela.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.