Devetogodišnjak završava fakultet: Prije doktorskih studija - odmor

Belgijsko čudo od djeteta

Devetogodišnjak završava fakultet: Prije doktorskih studija - odmor

Dječak iz Belgije sprema se da u decembru diplomira, a nakon toga, kako otkriva, malo će „proučiti medicinu“. Doktorske studije ipak neće započinjati dok se dobro ne odmori. Tesla mu je uzor i volio bi da u sopstvenoj laboratoriji stvori vještačke organe, a zatim i cijelo ljudsko tijelo.

Dok mazi štene, Loren Simons izgleda kao i svaki drugi devetogodišnjak. Međutim, onda počinje da opisuje kako njegov rad na univerzitetu u Holandiji podrazumijeva razvoj kompjuterskog kola koje će replicirati dio mozga, piše Vašington post.

„Pokušavamo da povežemo neurone da bismo mogli da pratimo reakcije na lijek u određenom dijelu mozga“, priča mališan, objašnjavajući projekat u kojem se kombinuju saznanja biomedicine i elektrotehnike. 

Trenutni rekorder je Amerikanac Majkl Karni koji je u junu 1994. godine do univerzitetske diplome došao sa 10 godina i četiri mjeseca, navodi se u Ginisovoj knjizi rekorda.

Belgijsko čudo od djeteta na putu je da postane najmlađa osoba u svijetu koja je završila fakultet. To će se desiti ukoliko Loren sledećeg mjeseca bude položio sve što je neophodno za završetak elektrotehničkog odseka Univerziteta u Ajndhovenu.

„Planiram da započnem doktorske studije i da malo proučim medicinu. Ali prije toga – odmor“, otkrio je dječak svoje postdiplomske planove.

Loren je rođen u Belgiji, ali živi u Holandiji. Srednju školu završio je za jednu godinu, a trogodišnje studije, ukoliko sve bude išlo po planu, završiće za samo devet mjeseci.

„Svi profesori su oduševljeni što Lorena imaju za studenta, a za sve nas to je jedinstvena situacija jer je on najmlađi student kojeg smo ikada imali“, objasnio je Sjoerd Hulshof sa Univerziteta u Ajndhovenu.

Kada nije na fakultetu, otkriva, Loren šeta psa, igra video-igre i objavljuje fotografije na Instagramu.  

Tesla kao uzor

Inspirisan srpsko-američkim pronalazačem Nikolom Teslom, dječak planira da istraži polje vještačkih organa i mogućnost razvoja čitavog vještačkog tijela u svojoj laboratoriji. 

„Moji baba i deda pate od srčanih problema“, objašnjava takvu odluku devetogodišnjak.

Ponude sa univerziteta iz svih krajeva planete pljušte. Zapad SAD trenutno prednjači među destinacijama, a roditelji pokušavaju da pomognu Lorenu da donese odluku.   

Dječakov otac, Aleksandar Simons, ne usuđuje se da nagađa šta sve budućnost može da donese Lorenu – sve pretpostavke rasprsle su se kao baloni od sapunice.

„Nema žurbe. On se sada igra sa obrazovanjem. Zabavlja se kao na igralištu i mi nemamo ništa protiv toga“, zaključio je ponosni otac. 

Izvor: RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.