Počinje Božićni post, uzdržavanje od svakog zlog djela, riječi i misli
ilustracija

Počinje Božićni post, uzdržavanje od svakog zlog djela, riječi i misli

Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vjernici koji redovno poste srijedom i petkom, ove godine praktično započinju post danas.

Šestonedeljnim Božićnim postom vjernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista.

I sam sin Božiji postio je 40 dana i noći prije početka svoje propovijedi o dolasku Carstva Nebeskoga.

Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao.

Ne odnosi se samo na tjelesno uzdržanje, već podrazumijeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog djela, riječi i misli.

Posti se za sebe, privatno, ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.

Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od vaskršnjeg – riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedeljkom, srijedom i petkom koji se poste "na vodi".

Rts

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.