Balkan uz Albaniju, pomoć stiže sa svih strana: Kotorski vatrogasci ujutru putuju u Drač, stigle ekipe iz Srbije, Hrvatske, Grčke...

Solidarnost u teškim trenucima

Balkan uz Albaniju, pomoć stiže sa svih strana: Kotorski vatrogasci ujutru putuju u Drač, stigle ekipe iz Srbije, Hrvatske, Grčke...

Najmanje 22 osobe su poginule i više od 600 je povrijeđeno u razornom zemljotresu, jačine 6,4 jedinice Rihterove skale, koji je jutros u 3.54 pogodio okolinu Drača. Traga se za preživjelima u ruševinama. Potres se osjetio na čitavom Balkanu čije su zemlje među prvima pritekle u pomoć komšijama. Pomoć su uputile brojne zemlje svijeta.

Pripadnici kotorske Službe zaštite i spašavanja sjutra će pružiti pomoć ugroženom stanovništvu Drača u Albaniji.

Ujutro u 07:00 iz Službe zaštite i spašavanja Kotor kreće jedna posada sa tehničkim vozilom na pružanje pomoći stradalom Draču. 

Poželimo im srećan put i da se srećno vrate kući, poručili su iz ove službe.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore uputiće 25 pripadnika Specijalizovanog tima za pretragu i spasavanje iz ruševina (USAR) radi pružanja pomoći nakon zemljotresa, kazao je Pobjedi Ljuban Tmušić načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć u MUPu.

Podsjetimo, ministri unutrašnjih poslova i zdravlja Mevludin Nuhodžić i Kenan Hrapović obišli su danas Drač, kao i područje Albanije koje je prošle noći pogođeno katastrofalnim zemljotresom i tom prilikom su izrazili solidarnost Vlade Crne Gore i spremnost za pružanje svake vrste pomoći za sanaciju posljednica zemljotresa.

Takođe, i Srbija je danas uputila vatrogasnu ekipu kao prvu ispomoć u otklanjanju posledica.

Transportni avion C-130 "herkules" grčkog ratnog vazduhoplovstva sletio je danas na aerodrom Rinas. Grčki spasioci prva su strana ekipa koja je stigla u pomoć Albancima stradalim u zemljotresu.

Vlada Rumunije je preko Sektora za vanredne situacije poslala u Albaniju vojne avione sa specijalnim timom za potragu i spasavanje. Iz albanskog ministarstva odbrane navode i da se očekuje dolazak spasilačkih timova iz Turske i Italije.  

Potražni timovi Hrvatskog Udruženja za obuku pasa su već u Albaniji. Hrvatske ekipe civilne zaštite biće na raspolaganju Albaniji do daljnjeg.

"HUOPP-ovi potražni timovi za spašavanje u ruševinama mobilizirani su danas u jutarnjim satima od strane Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH u svrhu pomoći i potpore albanskim službama zaštite i spašavanja.Mobiliziranim potražnim timovima HUOPP-a, pridružila su se i 3 tima iz partnerske udruge Kossp Zagreb.Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH putuju helikopterima u Albaniju. Helikopterske posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostaće na raspolaganju u Albaniji do daljnjega.", obajvljeno je iz HUOPPa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.