Konzumiranje marihuane za tinejdžere štetnije od alkohola, posledice trajne
ilustracija

Konzumiranje marihuane za tinejdžere štetnije od alkohola, posledice trajne

Tinejdžeri koji konzumiraju marihuanu mogu da imaju dugotrajne posledice, pokazuje kanadsko istraživanje.

Kako navode, mozak tinejdžera se još razvija, pa bi konzumiranje marihuane moglo da utiče na kognitivne sposobnosti i ponašanje.

U istraživanju se navodi da su rezultati tinejdžera koji konzumiraju marihuanu bili znatno lošiji od onih koji piju alkohol.

Sa Univerziteta u Montrealu zbog toga apeluju na tinejdžere da izbjegavaju upotrebu kanabisa.

Istraživači su tokom četiri godine pratili i testirali 3.800 adolescenata.

Tinejdžeri iz 31 kanadske škole jednom godišnje davali su im informacije o upotrebi droge i alkohola, nakon čega su testirane njihove moždane sposobnosti.

Alkohol i marihuana u tim godinama mogu da utiču na pamćenje, pažnju, donošenje odluka i učinak u školi.

U istraživanju se navodi da su ti problemi sve veći, što je veća upotreba marihuane, kao i da su efekti trajni, za razliku od konzumiranja alkohola.

To naravno ne znači da treba da se prepuste alkoholu, samo zato što je manje štetan u odnosu na marihuana.

Mozak u razvoju

Broj onih koji su konzumirali marihuanu znatno je niži u odnosu na broj onih koji su konzumirali alkohol, 28 odsto tinejdžera je priznalo da je koristilo kanabis, a 75 odsto da je koristilo alkohol.

Profesorka Patriša Konrod, koja je predvodila istraživanje, kaže da je očekivala da alkohol ima veće posledice na mozak tinejdžera.

Međutim, u istraživanju su primijećene veće greške u kognitivnim testovima kod tinejdžera koji koriste marihuanu.

"Mozgovi im se i dalje razvijaju, a kanabis se tu umiješa... Trebalo bi da izbjegavaju upotrebu marihuane koliko god mogu", kaže profesorka Konrod.

Kako kaže, rezultat istraživanja ističe i važnost programa za prevenciju droge.

N1/BBC

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.