Niš: Ženu koja je preminula od raka iz Doma zdravlja pozvali na skrining
Ilustracija

Niš: Ženu koja je preminula od raka iz Doma zdravlja pozvali na skrining

Poziv da dođe na progled koji je dio skrining programa za rak debelog crijeva iz niškog Doma zdravlja poslali su poštom na ime Nišlijke koja je preminula prije 10 godina.

 I dok je koverta sa imenom njegove pokojne majke uznemirila Nišliju B. P. jer je umrla upravo zbog kancera, iz Doma zdravlja tvrde da je obaveza rodbine ih obavijesti o smrti člana porodice, kako bi se zdravstveni karton arhivirali, pišu Južne vesti.

Da dođe na zakazan pregled u zdravstvenu ambulantu na Ledenoj steni stoji u pozivu koji je stigao prošle nedjelje na adresu niške porodice, a naslovljen je na ženu koja je preminula još 2009. godine.

Poziv je bio za skrining raka, a ona je od toga preminula, navode Južne vesti, koje prilažu i fotografiju  poziva.

"Jako sam uznemiren i ogorčen, ovo je velika bruka. Ne mogu da opišem kako sam se osjećao kada sam vidio kovertu sa njenim imenom", kaže sin.

Iz Doma zdravlja navode da pozive stanovništvu za skrining, pregled na rak debelog crijeva, upućuju iz postojeće baze podataka, a na osnovu godine rođenja. U slučaju smrti člana porodice rodbina uglavnom obavještava zdravstvenu ustanovu o smrti svog člana porodice, kako bi zdravstveni karton bio arhiviran, što se u ovom slučaju nije dogodilo.

Lokalna samouprava, po zakonu, nema obavezu da dostavlja Domu zdravlja Niš obavještenja o preminulim osobama, navode u Domu zdravlja.

Međutim, sin preminule Nišlijke kojoj je upućen poziv na pregled ističe da 10 godina nisu primili nijedno obavještenje na njeno ime, kao i da je obaveza porodice da prijavi smrt srodnika samo u matičnoj službi, a potom sve ide automatski. B. P. kaže da administrativne greške razumije, ali da ga je ova naročito pogodila jer je riječ o njegovoj majci koji je preminula baš od raka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.