Žene svih uzrasta i iz svih krajeva Crne Gore doživjele ili fizičko, ili psihičko nasilje: Prekini ćutnju!

OEBS-ova kampanja povodom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja u 2019.

Žene svih uzrasta i iz svih krajeva Crne Gore doživjele ili fizičko, ili psihičko nasilje: Prekini ćutnju!

Kako bi obilježio 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, OEBS pokreće kampanju u jugoistočnoj i istočnoj Evropi pod nazivom „Prekini ćutnju“, zasnovanu na rezultatima OEBS-ove Studije o dobrobiti i bezbjedosti žena, sprovedene 2018. godine. Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržala je pomenuto istraživanje, kao i ovogodišnju kampanju.

"Prvog dana početka 16 dana aktivizma, pokrećemo kampanju na društvenim medijima koju možete pratiti na Facebook stranici Misije OEBS-a u Crnoj Gori, kao i na Instagram starnici OEBS-a. U decembru ćemo policijskim stanicama širom zemlje dostaviti "plakate s ciljem podizanja svijesti o nasilju nad ženama i ulozi policije u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja", saopšteno je iz misije OEBS-a u CG.

OEBS-ova studija intervjuisala je više od 15.000 žena i obuhvatila sedam država učesnica OEBS-a: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Moldaviju i Ukrajinu. Istraživanje je, takođe, sprovedeno na Kosovu. Više od 1.200 žena u Crnoj Gori učestvovalo je u istraživanju.

"Anketom je utvrđeno da su žene svih uzrasta i iz svih krajeva Crne Gore doživjele ili fizičko, ili psihičko nasilje. Skoro svaka deseta anketirana žena izjavila je da je od svoje 15. godine života doživjela fizičko i/ili seksualno nasilje od strane nekoga ko nije njihov partner, a skoro svaka peta žena doživjela je fizičko i/ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera. Psihološko nasilje od strane partnera iskusilo je više od dvije žene, od njih pet", navodi se u saopštenju.

svawmnesm1

Iako je većina žena upoznata sa postojanjem posebnih servisa za žene koje su pretrpjele nasilje, malo njih je pristupilo korišćenju takvih servisa ili prijavilo nasilje policiji.

"Sramota, ekonomska zavisnost, strah od odmazde počinioca i nepovjerenje u servise – neke su od glavnih prepreka za prijavljivanje.

Rodno zasnovano nasilje nije samo individualni, već i socijalni problem. Nasilje ne utiče samo na ličnu sigurnost i bezbjednost žena, već ih sprječava da u potpunosti učestvuju u društvu i daju doprinos svojim vještinama, znanjima i sposobnostima.

Podaci iz ovog istraživanja nisu samo za političare i zakonodavce, već i za građane, institucije koje sprovode zakone i nevladine organizacije", saopšteno je iz OEBS-a.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori posvećena je radu sa Parlamentom, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i opštinama u cilju promovisanja rodne ravnopravnosti i spremna je da nastavi ovu saradnju, dodaje se u saopštenju.

Važno je kako kažu podržati žene kojima je pomoć potrebna.

"Koristite telefonske linije - javite se i prekinite ćutnju. Pozovite 080 111 111". poručuju iz OEBS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.